donderdag 28 juni 2012



De jaarrekening


Gisteren behandelde de raad in haar laatste vergadering voor de zomervakantie de jaarrekening 2012. In het jargon van de gemeente heet dit tegenwoordig de Programmarekening. In dit stuk staan de werkelijke cijfers over het begrotingsjaar 2011.De Laarbeekse jaarrekening sluit met een positief resultaat van € 728.901,00. Voor een gedeelte is dit te danken aaneen hogere algemene uitkering van € 218.000,00 uit het Gemeentefonds. Een dergelijk positief resultaat lijkt heel wat. Op een begroting van ruim € 30 milj is het niet zo erg veel. Maar het is natuurlijk beter dan niets of een negatief resultaat. Conclusie moet zijn dat er goed begroot is en dat de gemeente heel goed de begrotingscijfers heeft bewaakt. Dit is natuurlijk een geruststelling.

Raden hebben meestal weinig belangstelling voor jaarrekeningen; zij kijken liever vooruit dan terug. Heel vaak zien we dat de controle van de jaarrekening wordt overgelaten aan een auditcommissie. Op zich kan dit. De auditcommissie moet dan wel haar taak goed uitvoeren. Hierover heb ik soms mijn twijfels. Gisteren werd dat weer eens bevestigd toen in de raadsvergadering bleek dat van de twee leden van de auditcommissie alleen het lid van de commissie bij de vergadering aanwezig was geweest en de voorzitter verstek liet gaan.

Toen ik maandagavond de raadsmap in de Leeskamer doornam, bleek tot mijn verbazing dat de mangementletter en het rapport van bevindingen door de accountant ontbrak. Ook vorig jaar was dit het geval. Evenals toen werden op mijn verzoek de ontbrekende stukken alsnog toegevoegd. In de loop van dinsdag is dit gebeurd, vrij kort dus voor de vergadering. Voor deze slordigheid heb ik weinig begrip. Erg raadsvriendelijk is dit niet.

De NBA, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants, heeft in het begin van deze maand op het jubileumcongres van de VNG in Den Haag een publieke managementletter voor gemeenten aangeboden. In deze brief staan een aantal behartenswaardige opmerkingen die ook slaan op de situatie in Laarbeek. Het zou goed zijn als raadsleden van deze managementletter kennis zouden nemen.

In de publieke managementletter geeft de NBA een vijftal signalen af:
-     
          Taak op taak wordt gestapeld, risico op risico
-         Verliezen van het grondbedrijf ondermijnen de financiĆ«le positie van gemeenten
-         Bij gemeentelijke samenwerking lijkt n iemand verantwoordelijk
-         Digtalisering is een eiland
-         Accountantscontrole staat onder druk

Deze punten verdienen aandacht, ook in Laarbeek. Een groot aantal van deze zaken zijn we gelukkig in de jaarrekening en het rapport van bevindingen terugkomen. Terecht  denk ik.

De geringe aandacht voor de jaarrekening is wel enigszins begrijpelijk. Laarbeek doet het als gemeente erg goed. Alle benchmarken zijn prima. De lasten zijn laag. Volgens Coelo staat Laarbeek op plaats 70 van de goedkoopste gemeenten in Nederland; Laarbeek heeft relatief lage schulden, een redelijk hoge algemene reserve en vrij hoge bestemmingsreserves. De solvabiliteit is hoog, 74,1%. Allemaal prima dus, maar we moeten ons niet in slaap laten sussen en moeten alert blijven. Dat mag de burger van ons ook verwachten.

Toch zijn er wel enkele kanttekeningen bij de jaarrekening te plaatsen. Opvallend is het positieve resultaat van de jaarrekening in vergelijking met de sombere vooruitzichten in de tussenrapportages. De 2e tussenrapportage voorzag nog een tekort van € 358.219; de jaarrekening kwam op een positief resultaat van ongeveer een miljoen. Dit roept twijfels op aan de zin van de tussenrapportages. Ze geven geen betrouwbaar beeld. Dit is eigenlijk al jaren zo. De ontvangen hogere algemene uitkering van € 218.000 uit het Gemeentefonds geeft hiervoor geen afdoende verklaring. Vraag is en blijft: hoe kunnen we de tussenrapportages verbeteren?

In de managementletter en het rapport van bevindingen van de accountant viel ons de zorg van de accountant op voor de grondexploitaties en de kredietoverschrijdingen bij de voorzieningencluster. Mogelijk bieden de nieuwe regels voor de grondexploitatie volgend jaar duidelijkheid. Een bron van zorg blijft het overigens wel, evenals de grote veranderingen die op ons met de transities afkomen. De accountant signaleert dit wel, maar geeft eigenlijk geen handreikingen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185