maandag 25 juni 2012




Van Zeeland , wat doe je nou?

 

In het ED en in De Laarbeeker van 22 juni 2012 doet wethouder van Zeeland een aantal uitspraken die bij ons heel veel twijfels oproepen over het doen en laten van deze wethouder met betrekking tot der Noordoost corridor. Wij denken nog steeds dat je als wethouder met stille diplomatie meer bereikt dan met allerlei bombarie in  de pers. In de pers geeft van Zeelandj zonder enig voorbehoud de strategische doelen aan die Laarbeek voor ogen heeft, prijs en komt hij met de opmerking dat de door Laarbeek ingehuurde deskundigen berekend hebben dat de tunnel 25% goedkoper aangelegd kan worden dan de provincie denkt.

Letterlijk schrijft  het ED

“ Ondertunneling in Laarbeek van de nieuwe weg tussen Ekkersrijt en de Zuid-Willemsvaart kan vel goedkoper dan gedacht. Dat maakte wethouder Frans van Zeeland gisteren bekend. “ We hebben deskundigen ingehuurd om eenn doorrekening te maken van de kosten. Zij hebben berekend dat het 25 procent goedkoper kan dan wat de provincie en anderen ons voorhouden.” Hoe hoog die kosten precies zijn, wilde van Zeeland niet zeggen, maar hij benadrukte dat het bureau bij de berekening van dezelfde grootheden is uitgegaan als andere partijen.” We hebben geen appels met peren vergeleken.” ”

De Laarbeeker heeft per vergissing de verkeerde versie van hun hoofdartikel gepubliceerd. Op de site  staat de juiste versie, de Laarbeekse in plaats van de Gemertse. Ook hierin komt van Zeeland aan het woord.

Letterlijk schrijft De Laarbeeker:

“ Wethouder van de gemeente Laarbeek  Frans van Zeeland is blij dat de optie voor ondertunneling van de OostWestverbinding ter hoogte van Beek en Donk en Aarle-Rixtel is meegenomen.  “Dat staat ook in het Bereikbaarheidsakkoord dat in 2007 door alle partijen is ondertekend. Daarin is opgenomen  dat de weg robuust moet zijn en dat  een maaiveldvariant voor de gehele  weg geen reële optie is, wat een deelse ondertunneling ervan impliceert.  Om die reden hebben wij als gemeente destijds ingestemd met dat akkoord.  Voor ons zijn de afspraken die daarin  gemaakt zijn leidend bij het bepalen  van het definitieve tracé. Het kan zo   maar zijn dat wij niet financieel bijdragen als blijkt dat er niks ondertunneld wordt in Laarbeek. Overigens  hebben externe deskundigen die de  gemeente heeft ingehuurd de kosten   voor een eventuele ondertunneling  onderzocht en hieruit blijkt dat het 25 procent goedkoper kan dan tot nu toe  bekend. Aangezien het budget voor  de weg beperkt is, is het wezenlijk dat  hiernaar gekeken wordt. We dienen wel te beschikken over goede cijfers  als er een beslissing genomen wordt”, aldus Van Zeeland. “Ook goede op- en afritten zijn natuurlijk van belang”, voegt wethouder Hans Vereijken toe.  Van Zeeland vervolgt: “Daarnaast willen wij voor de gronden die we gaan  afstaan voor de weg gecompenseerd  worden doordat er meer woningbouw   en bedrijventerreinen worden toegestaan. En iedere boom die verdwijnt moet natuurlijk ergens anders terugkomen. Verder is voor ons van belang dat de Gezondheidseffectenscreening  (GES) wordt meegewogen. De gehele  weg wordt daarin getoetst op gevolgen  voor de gezondheid van omwonenden en de leefbaarheid. Daar maken  mensen zich hier zorgen over, voornamelijk in Aarle-Rixtel. Tot slot is het  nu belangrijk dat lle partijen in de stuurgroep weer allemaal naast elkaar lopen en meewerken.”

Voor het complete artikel Klik hier

Wij vragen ons af  op welke informatie van de ingehuurde deskundigen van Zeeland zich beroept. Als hij met de uitkomsten van deze berekeningen naar buiten gaat, moet hij op zijn minst deze met de raad delen. In de pers iets roepen en vervolgens de gegevens onder de pet houden,-  dat kan natuurlijk niet. Nu liggen heel summiere gegevens van het ingehuurde bureau voor de raad vertrouwelijk ter inzage. Met zijn publieke uitspraken zet van Zeeland de raad op afstand. We hebben wat gegevens maar zeker niet alle en mogen er niets over zeggen, terwijl de wethouder er ongeremd over praat. Wij vragen ons ook af, waarom de geheimhoudingsplicht over strategische doelen wel voor de raad zou gelden en niet voor deze wethouder.

Van Zeeland slingert allerlei gekwalificeerde informatie, zelfs uit geheime strategische overleggen, de  ether in en eist met het college volledige geheimhouding van de raad!

Dit is te dwaas voor woorden.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185