maandag 4 juni 2012



Transitie AWBZ


In de raadsvergadering van vorige week donderdag stonden de woordvoerders van de verschillende partijen uitvoerig stil bij het beleidskader “ Met beleid vernieuwen”. Dit stuk is in Peelverband opgesteld en gaat over onderdelen van de AWBZ  die naar de gemeente gaan. In de regionale pers heb ik van deze discussie niet kunnen terugvinden. Ik vind dit jammer. Niet alleen omdat het een goede discussie was, maar ook omdat het onderwerp uitermate belang rijk is.

 Voorzien was dat de eerste stap voor deze overgang  gezet zou worden per 1 jan.2013. Door de val van het kabinet is dit niet meer haalbaar. In de voorjaarnota kondigt het kabinet uitstel voor onbepaalde tijd aan. Aangezien naar verwachting vroeg of laat deze transitie toch wel doorgang zal vinden, besloot de raad de behandeling van dit beleidskader niet uit te stellen.

Het voorliggende beleidskader kon ieders instemming krijgen. De discussie richtte zich dan ook niet zozeer de hoofdlijnen van het kader, maar veel meer op de financiële gevolgen voor de gemeenten, de vraag wat er met de pgb’s gaat gebeuren, de rol van de grote bureaucratische zorginstellingen en de mogelijke bijdragen van de zorgverzekeraars. Op zich is ook wel reden tot zorg. De Algemene Rekenkamer zette deze week in een rapport grote vraagtekens bij de aannames die het kabinet heeft gemaakt. Het zou allemaal voor de gemeenten wel een flinks nadeliger kunnen uitpakken dan aanvankelijk is voorgesteld. Voor het artikel zelf KLIK HIER .

Voor het CDA staat – en Jeroen Leenders verwoordde dat ook namens het CDA in de raadsvergadering - voorop dat de begeleiding geïncorporeerd moet worden in de WMO zoals we die in Laarbeek gewend zijn uit te voeren. Dus: wat lokaal kan, moet lokaal. Deze lokale invulling is voor ons heel belangrijk. Alleen voor specialistische hulpverlening moeten we in groter verband opereren. Als het kabinet decentraliseert naar gemeenten, moet niet de eerste stap zijn dat we alles weer over de heg gooien en primair insteken op regionale samenwerking. De primaire insteek moet zijn: we doen het zelf, tenzij… Dit betekent de uitbouw van de nulde-lijn van familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Kleinschalige hulp derhalve zoals b.v. de vereniging Tot Uw dienst propageert en aanbiedt. Op de eigen intrinsieke kracht van de eigen gemeenschap en het gevoel voor solidariteit van iedereen komt het in de toekomst steeds meer aan. We zullen veel meer zelf moeten gaan doen en organiseren.

In de raad was bezorgdheid over verwarring die de discussie mogelijk bij burgers zou kunnen oproepen. Dit moet inderdaad niet uitgesloten worden geacht. Het is echter meer de onduidelijkheid die opgeroepen wordt, als er gediscussieerd wordt over regelingen die er aan zitten te komen, maar die nog niet in alle finesses helder zijn. Dit is een bekend euvel.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185