dinsdag 12 juni 2012




Technische vragen


Slechts twee partijen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid technische vragen over de Kadernota 2012 te stellen. Alleen het CDA en ABL stelden vragen; voor de andere partijen was de Kadernota klaarblijkelijk helder en riep hij geen vragen op.

Dit kan natuurlijk. Toch denk ik dat er iets meer aan de hand is. Het zou mij niet verbazen als we tot de conclusie moeten komen dat een Kadernota in zijn huidige vorm niet geschikt is  als beleidskader in crisistijd. De raad kan weinig of niets met een kadernota die geen nieuw beleid aankondigt en alleen maar het staande beleid bestendigt. Gebrek aan financiĆ«le middelen maakt aanzetten voor nieuw beleid onmogelijk. En hier was de Kader nota in feite toch voor bedoeld: om nieuw beleid aan te kondigen en dit in de begroting op te nemen. Op voorhand werd de raad in de gelegenheid gesteld hierover een oordeel te geven door de algemene beschouwingen te koppelen  aan de behandeling van de Kadernota.

Maar wat als er geen nieuw beleid mogelijk is?  Dan volgt er een  grote stilte. Bij de technische vragen zagen we dit al. Bij de behandeling van de kadernota zal dit opnieuw blijken, tenzij we als raad de aandacht verschuiven naar immateriĆ«le zaken.

Ik heb in de Laarbeekse raad tot op heden nog geen  aanzet bespeurd van kritiek op de Kadernota. In andere gemeenten is die volop aanwezig. Heel indringend zelfs in de  gemeente Veldhoven. Hier zal een werkgroep ingesteld worden die op zoek gaat naar een nieuw concept voor een kadernota, dat beter beantwoord aan de behoeften van de raad.

Ik denk dat we in Laarbeek hier ook eens over moeten nadenken: de kadernota moet minder een summier technisch document zijn en meer een breder beleidsdocument dat keuzemogelijkheden aangeeft. Nu is de vertaling van de kadernota naar de begroting nagenoeg niet herkenbaar en traceerbaar, zijn de effectindicatoren weinig inzichtelijk en staan de kaders door de bezuinigingen onder druk. Het zou anders moeten; meer aansluitend bij het raadsbeleidsprogramma of als dit door de ontwikkelingen achterhaald is bij een bijgewerkte versie.

Zo wordt 2013  een jaar waarin niets kan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185