zondag 24 juni 2012




Eigenlijk hadden de algemeen beschouwingen van alleen de PvdA en het CDA een wat algemenere setting. Beide partijen begonnen hun beschouwingen met een duidelijk thema. De PvdA die deze keer de beschouwing niet uitgeschreven had, koos als verbindend motto de tevreden burger. Het CDA legde in haar inleidende en verbindende motto de nadruk op de inschakeling van iedereen. Hiervoor gebruikten wij het volgende  citaat het  nieuwe verkiezingsprogramma:

“Jong en oud, klein en groot, rijk en arm, man en vrouw, ziek en gezond, student en gepensioneerd, stedeling en plattelander, ondernemer en werknemer, nieuwkomer en achterblijver. Het gaat misschien wel het meest om onze kinderen. Als wij nu niet doen wat nodig is, zitten zij straks met onze problemen: schulden, verdeeldheid, verruwing, overlast, vervuiling, werkloosheid.
Het gaat bij de ingelaste verkiezingen voor de Tweede Kamer, op 12 september, om onze toekomst. Om de toekomst van iedereen.”

Ik werk deze gedachte hier wat verder uit

Iedereen moet mee kunnen doen. Dat was destijds al het motto van het wetsvoorstel voor de invoering van de WMO van CDA-staatssecretaris Ross-van Dorp. Deze filosofie ligt ook aan de basis van het Laarbeekse WMO- en minima beleid
Landelijk kiest  het CDA na het mislukte experiment met de gedoogconstructie weer voor het midden, de traditionele plaats van het CDA in het politieke spectrum: als partij wars van extremiteiten en als betrouwbare partner voor iedereen. Met de juiste keuzes kan Nederland sterker uit de crisis komen. Dat is de inzet van ‘Iedereen’, zoals  de titel van het  verkiezingsprogramma 2012-2017 van het vernieuwde CDA luidt. Het herstel van de economie vraagt om andere keuzes als het gaat om wonen, werken en zorg. Voorop staat de vraag welke samenleving we ná de crisis willen. Dat gaat om meer dan alleen bezuinigen en hervormen. Het CDA kiest voor een actieve samenleving, waarin iedereen meedoet. Familie en gezin zijn voor ons de basis waarin ieder mens zich thuis weet en wordt gevormd.

In de visie van het CDA is ieder mens van waarde en komt ieder mens pas echt tot zijn recht in relatie tot anderen. Mensen zijn betrokken bij elkaar, de samenleving en de toekomst. Juist in een tijd dat de overheid een stap terug moet doen, kunnen  creatieve oplossingen in de samenleving worden gevonden. Meer dan voorheen vraagt de toekomst van iedereen een bewuste en betrokken bijdrage.

Deze visie geeft aan hoe we als CDA aankijken tegen de maatschappij en het  mensbeeld. Het gaat over bewustzijn, betrokkenheid en het leveren van een bijdrage, in welke vorm dan ook. Het gaat daarbij ook om verwachtingen en duidelijkheid. In de huidige tijdgeest van financiële schaarste  met name ook om duidelijkheid ten aanzien van grenzen van haalbaarheid en ten aanzien van  wat nog wel mogelijkheden en ambities zijn. Kortom het stellen van grenzen en  het bieden van perspectief. 

Vanuit  dit uitgangspunt hebben wij naar de Kadernota 2012 gekeken.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185