maandag 11 juni 2012




Een versnipperd beeld


Van deelnemers aan het VNG-congres in Den Haag hoor ik dat in de wandelgangen de heersende tendens was dat gemeenten in de nabije toekomst niet zullen ontkomen aan een verdere opschaling. Veel gemeenten zijn te klein om alle taken die bij de komende transities op hen afkomen goed uit te voeren. In heel veel gevallen worden deze taken nu al regionaal uitgevoerd. Ook op de inspiratiebijeenkomst van het SRE eind mei in Nuenen was dit ook al te horen: we zullen niet ontkomen aan regionalisering. Iedereen weet dit, maar slechts weinig spreken dit onomwonden uit. En als iemand dit al doet, is hoon zijn deel. Denk maar eens aan de felle reacties op de uitspraken die Jacobs en Tielemans op een onbewaakt ogenblik enige tijd geleden deden.

Terwijl iedereen de woorden opschaling en fusie zoveel mogelijk vermijdt, gaat het proces van onder af aan onverstoord verder. Binnen regio’s zoeken gemeenten partners voor samenwerking. Er komen nieuwe vormen van samenwerking tussen de randgemeenten van Eindhoven; in de Peelregio vindt een stille herschikking plaats. Pas in de tweede helft van2012 kan besluitvorming plaats vinden. De voortgang van de beoogde samenwerking Peellandbreed vordert dus bepaald niet geweldig. De Peellandgemeenten sluiten onderling allerlei soorten strategische allianties. Zo werken Asten en Someren steeds intensiever samen; breiden Gemert-Bakel en Laarbeek hun samenwerking uit. Zo ontstaan in de luwte en buiten de publieke discussie een breed palet van samenwerkingsvormen.

De stad Helmond zit in dubio over haar uiteindelijke keuze en laat daarmee de eigen Peelgemeenten zweven. Dit maakt het er voor de samenwerking binnen de Peelgemeenten niet gemakkelijker op.

Deurne is het klaarblijkelijk beu. In de recente Deurnese kaderbrief spreekt de gemeente Deurne zich onomwonden uit voor samenwerking met Helmond. Letterlijk staat er:
Gemeente Deurne beziet of een gericht partnerschap met gemeente Helmond mogelijk is. Bezien wordt welke mogelijke samenwerkingsvormen beide gemeenten verder kan brengen. Dit gaat van uitvoerende taken,
bedrijfsvoeringstaken, ondersteunende diensten tot beleidstaken en bestuurlijke samenwerking.”

Nu moet Helmond kiezen!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185