donderdag 14 juni 2012



Het ontwerp brede school Aarle-Rixtel

















In de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling van dinsdag j.l. presenteerde het architectenbureau EN|EN het ontwerp voor de brede school in Aarle-Rixtel. De presentatie was een complete verrassing voor iedereen die aanwezig was. Wethouder Vereijken gaf aan dat het pas onlangs duidelijk was geworden dat de presentatie doorgang kon vinden. Uitstel was geen optie.

Eigenlijk vond ik het al vreemd en ook wel enigszins ongepast dat de raad vorige week al uit de Nieuwsbrief 12 over de Voorzieningenclusters Laarbeek kennis van het ontwerp kon nemen. Hier werd weer eens niet de juiste volgorde in acht genomen. Iedereen laat dit passeren en niemand tekent hier bezwaar tegen aan.

De commissie was positief over het ontwerp. Alleen van den Broek had zo zijn bedenkingen. Persoonlijk denk ik dat hij gelijk heeft. Op zich is het een fraai ontwerp. Op mij maakte het door het gebruik van niet-alledaagse materialen en kleuren de indruk van een veelkleurige libelle die op wat vreemde plaats was neergestreken. De kwalificatie van van den Broek, een aantal boerenschuren, was prozaïscher en had ook een kern van waarheid in zich.

Het is een gewaagd en gedurfd ontwerp. Maar pas het in deze omgeving? Ik denk het niet. Het contrasteert teveel met de omgeving en het ligt niet in de lijn van de architectuur van Zonnetij met haar strak gemoduleerde woonblokken in traditionele stijl en de bestaande bebouwing. Deze school detoneert in deze omgeving. Hij kan overal in een moderne omgeving staan, maar net niet daar, waar juist traditie en statigheid de boventoon voert.

Met dit ontwerp gaat het voorzieningencluster Aarle-Rixtel nog meer tijd vragen! De opdrachtgever had dat moeten voorzien.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185