dinsdag 19 juni 2012




Noodoostcorridor



De Noordoostcorridor mag straks geen veredelde gemeenteweg worden met stoplichten en rotondes. De weg moet 2x2 rijbanen krijgen en ongelijkvloerse kruisingen. Ook mag er straks 100 kilometer gereden worden. Zo moet de ruit rond Eindhoven aantrekkelijk genoeg worden voor het verkeer. Aan de andere kant moet voorkomen worden dat de weg geen nationale functie krijgt als verbinding tussen A67 en A50/A2. Dat zou te veel verkeer aantrekken. 

Dat zei gedeputeerde Ruud van Heugten volgens het ED vrijdagmorgen bij de presentatie van de tracés die verder onderzocht moeten worden. Volgens de plannen moet er een weg komen van Ekkersrijt in Son en Breugel, langs het Wilhelminakanaal naar Beek en Donk. De N279 langs de Zuid-Willemsvaart moet opgekrikt worden tussen Veghel en Asten. 

Van Heugten liet zien dat er bij Ekkersrijt, de kruising Wilhelminakanaal-Zuid-Willemsvaart, Dierdonk, Veghel en de kruising met de weg Helmond-Deurne en de A67 nog diverse varianten zijn. Die worden in de komende fase onderzocht, inclusief gevolgen voor natuur, milieu en omwonenden. De 'meest spectaculaire' varianten zoals complete ondertunneling zijn afgevallen. Wel worden voor het Dommeldal, Beek en Donk/Aarle-Rixtel en Veghel bekeken welk alternatief het beste is, ondertunneling of bijvoorbeeld een weg op palen. Volgens het tijdschema zal de weg moet vanaf 2017 aangelegd gaan worden. 
Feitelijk vertelde van Heugten precies wat de raad van het college geheim moest houden. Alle voor de raad geheime stukken staan op diverse sites. Wat wij niet begrijpen is dat als je draagvlak wilt, je op deze wijze tewerk gaat. Dat het niet werk , bleek  vorige week ook nog eens keer inde commissie Ruimtelijke Ontwikkeling.
In deze commissie staat steevast de Noordoostcorridor op de agenda. Terecht vroeg de vertegenwoordiger van het CDA in deze commissie zich af, wat hij met dit agendapunt aanmoest: er was informatie die alleen aan raadsleden bekend was. Door de opgelegde geheimhouding  konden raadsleden dit niet delen met commissieleden.
Inderdaad een bizarre situatie. Zeker als je je realiseert dat twee dagen later alle informatie in de media te vinden was.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185