woensdag 13 juni 2012




OJA oh nee


Ik had een korte commissievergadering verwacht.Totaal fout van mij. De commissie Maatschappelijke Ontwikkeling duurde uiteindelijk tot na 22.15 uur. Voor een stuk kwam dat door een presentatie van de architecten van de brede school in Aarle-Rixtel. Niemand van de commissie wist hiervan. De presentatie was zomaar ingelast en niemand had de moeite genomen om de leden van de commissie hiervan op de hoogte te stellen. Vreemd maar waar.

Op de inhoud van de presentatie kom ik morgen terug. Vandaag in dit stukje de beraadslaging in de commissie over OJA. Gaandeweg de bespreking van dit agendapunt drong zich bij mij de vraag op met welke bedoeling dit onderwerp nu eigenlijk op de agenda was geplaatst. Formeel was het voorstel om OJA tot 1 september 2012 de tijd te geven om een exploitatieplan te overleggen, waarin voldaan wordt aan door het college van de gemeente Laarbeek gestelde voorwaarden. Deze voorwaarden stonden in het stuk opgesomd in een viertal punten. De vraag drong zich op of je hierover een commissievergadering moet beleggen. Je zou toch mogen verwachten dat deze voorwaarden in het overleg met OJA duidelijk en helder gecommuniceerd zouden zijn.

Dit is klaarblijkelijk niet het geval. De bestuursleden van OJA gaven tijdens het inspreken heel duidelijk aan dat zij ambtelijk van de gemeente wel heel verschillende signalen hadden ontvangen. Vertwijfeld vroegen zij aan de commissie: met welke concrete punten zij rekening zouden moeten houden. Hierop kwam natuurlijk geen antwoord. Dit antwoord had de gemeente allang moeten geven. Ik kreeg de stellige indruk dat de opsomming van de voorwaarden ook voor OJA nieuw was. Iedereen had het beste voor met OJA, maar daar bleef het bij zo’n beetje bij.

Zat achter dit agendapunt een verborgen agenda? Ik kreeg de stellige indruk dat dit het geval was. Al jaren wordt er gesproken over de plannen van OJA. Het destijds ingediende plan is door de gemeente afgewezen. Het nieuwe bedrijfsplan van OJA kan ook al geen genade vinden in de ogen van de gemeente. OJA krijgt nu de tijd tot 1 september, zeg tot 1 okt, voor het indienen van een nieuw exploitatieplan. Als dit niet voldoet, is het einde verhaal. Het jongste lid van PNL onthulde onbewust de verborgen agenda van PNL: we praten tot 1 oktober over het exploitatieplan en besluiten vervolgens om de grond van de kerk niet aan te kopen! Ondertussen heeft iedereen de mond vol met waardering voor OJA. OJA is in subsidietermen een “wenselijker” voorziening, waar we als gemeente geen geld in stoppen. Hier wringt zich de schoen.

De bespreking heeft ons duidelijk gemaakt dat OJA het kan schudden. Veel mooie woorden, maar geen hulp als het er echt op aankomt. Successievelijk hebben zij allemaal het loodje gelegd, de STEK, het KOT. Triest maar waar. De Laarbeekse partijen hebben al zes jaar geen beleid voor het open jongerenwerk. Een aanzet die het CDA voorstaat: een gestructureerde Laarbeekbrede opzet komt niet van de grond.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185