zondag 1 juli 2012


De jaarrekening in de commissie?


In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie kwam ABL met het idee de jaarrekening voortaan eest te bespreken in de commissie. Op zich is dit voorstel niet zo verwonderlijk. ABL heeft altijd de neiging de commissies te versterken. Wij als CDA zijn daar in het algemeen niet zo voor. Liever willen wij af van commissies. Onze voorkeur gaat meer uit naar thematische bijeenkomsten. Interactief met de raadsleden en het publiek. Hier krijgen wij echter de handen nog steeds niet voor op elkaar, maar er gloort licht aan de horizon. Binnenkort gaan we immers praten over burgerparticipatie.

Sinds enkel jaren wordt de jaarrekening in aanwezigheid van de accountant besproken in de auditcommisie. Hierin zitten twee raadsleden. Van hun overleg doen zijn verslag aan de raad. De laatste jaren gebeurt dit mondeling, direct voorafgaan aan de bespreking van de jaarrekening in de raad. Persoonlijk vind ik dit verlag de laatste jaren veel te summier. Dit was dit keer ook het geval. In de raad gaf dit discussie of ik dit wel mocht vinden en of ik überhaupt wel een mening mocht ventileren over het functioneren van commissies. De Werkgroep was daar tot mijn verbazing heel uitgesproken over. Op zich is dit natuurlijk heel erg vreemd? Een goede behandeling in de auditcommissie komt natuurlijk de behandeling in de raad ten goede.

Een behandeling in de commissie, zoals ABL, voorstelde, is geen oplossing. Zo’n behandeling leidt ongetwijfeld tot discussie over allerlei details. En daar gaat het bij de behandeling van de jaarrekening nu niet over! Het gaat over de hoofdlijnen. Belangrijkst handvat is hierbij het Rapport van bevindingen van de accountant. Daarover moet de discussie aan. De zorgen van onze accountant moeten onze zorgen zijn. Daarin worden de hoofdlijnen zichtbaar. Het geeft ook aan waar we onze toekomstige focus op moeten richten.

De voorzitter stelde voor de wijze van behandeling van de jaarrekening in het Presidium aan de orde te stellen. We weten al waar dit op uit gaat draaien: het herstel van de onzinnige behandeling van de jaarrekening in de commissie. Dit wordt opnieuw een detaildiscussie. Hier zitten wij niet op te wachten. Zo blijven we in het oude stramien vastzitten en komen we niet tot iets vernieuwends.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185