woensdag 11 juli 2012



Jeugdzorg


Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september a.s. zal vaak over de Europese Unie gaan, terwijl debatten over de toekomst van gemeenten net zo belangrijk zijn, zeker vanuit gemeentelijk oogpunt. Belangrijk is dan ook na te gaan wat partijen vragen van gemeenten gemeentevragen als het gaat om de Jeugdzorg?

Gemeente.nu heeft het onderzocht. Dit zijn de bevindingen:

De verschillende visies van partijen gaan vooral om de zelfredzaamheid van ouders en kinderen. “Er wordt in Nederland te snel en te vaak een beroep op de jeugdzorg gedaan”, schrijft de VVD bijvoorbeeld in haar programma.
“Van steeds meer jongeren wordt geoordeeld dat zij hulp nodig hebben terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Tegelijkertijd zijn delen van de jeugdzorg verworden tot een logge bureaucratie. Het gevolg is dat jongeren die echt hulp nodig hebben die niet altijd krijgen.”
Schoolarts 
D66 kan zich wel vinden in deze liberale kijk op de zaak. “Als er problemen ontstaan die niet door de opvoeders kunnen worden opgelost, moet wel professionele hulp voorhanden zijn, beginnend bij een schoolarts”, schrijft de partij.
“Als het noodzakelijk is voor het kind, kan deze hulp verplicht worden opgelegd. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp. D66 steunt deze transitie, omdat professionele hulp en preventie zo dicht mogelijk bij het kind georganiseerd moet zijn.”
Ook de PvdA zit hier niet ver vanaf. “We gaan zoveel mogelijk uit van de eigen kracht van de jongere en het gezin” schrijft de partij in haar programma. “De gemeenten zorgen dat er één gerichte aanpak komt voor de problemen in het gezin.” 
Preventie
De Socialistische Partij schrijft dat gemeenten “waar mogelijk” verantwoordelijk zijn voor de Jeugdzorg. “Wanneer gespecialiseerde zorg nodig is wordt direct doorverwezen.” De SP wijst meer dan andere partijen op het belang van goede voorlichting, over drank en drugs bijvoorbeeld. Ook wil de partij investeren in de leefomgeving van jongeren. “Ouders kunnen hulp vinden bij laagdrempelige centra in de wijk.” 
Dit laatste is niet wat de Partij voor de Vrijheid wil, die centra. Haar plannen voor de Jeugdzorg worden samengevat in vier punten:
-       Geen Centra voor Jeugd en Gezin;
-       Meldplicht kindermishandeling;
-       Demedicaliseer kinderen;
-       Einde aan de wachtlijsten door slimmere organisatie.
Bureaucratie
Daar zijn alle partijen het wel over eens. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met die verstikkende bureaucratie rond de Jeugdzorg. De PvdA geeft aanzetten om dit te verminderen. “Veel kinderen en gezinnen hebben te maken met meerdere vormen van hulp”, schrijft deze partij. “
We brengen alle regelingen voor verschillende vormen van hulpverlening bij elkaar, zodat alle verschillende organisaties gaan samenwerken. Dit gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.”
De ChristenUnie pleit voor een minister voor Jeugd en Gezin. De kleine, christelijke partij is juist een groot voorstander van Centra voor Jeugd en Gezin en de gewenste integrale aanpak. “In de jeugdhulpverlening is de focus verlegd van specialistische en verkokerde hulpverlening naar integrale samenwerking rondom multi-probleemgezinnen (één gezin, één plan) en het betrekken van familie en vrienden bij de hulpverlening."
Daarom is de transitie volgens de ChristenUnie een goede zaak. "Deze ontwikkeling krijgt een impuls door alle provinciale taken binnen de jeugdhulpverlening neer te leggen bij de gemeente, die maatwerk kan leveren.”
Veroordeling
Vooral de PvdA en GroenLinks leggen extra aandacht bij kinderen van migranten. “Er komt meer aandacht voor (migranten)jongeren die in de justitiële jeugdzorg terechtkomen, terwijl zij in veel gevallen beter geholpen zouden zijn met geestelijke gezondheidszorg”, stelt het programma van GroenLinks. “Kinderen zonder strafrechtelijke veroordeling worden niet meer ondergebracht in justitiële inrichtingen.”
Alle partijen zijn voor betere samenwerkingsverbanden, vooral het CDA. Over budgetten voor de zorg wordt niet specifiek gesproken.

Allemaal herkenbare punten. Een ding is wel duidelijk: iedereen legt de bal bij de gemeenten. Zij moeten het maar zien op te lossen, met minder geld en meer taken. Terecht dan ook de  brief van de Peelgemeenten aan de VNG, waarin zij de problematiek van de bezuinigingen vanuit het Lengteakkoord duidelijk en indringend benoemen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185