woensdag 4 juli 2012



Transitie AWBZ gaat door


Natuurlijk is het onbegrijpelijk dat de nieuwe wet werken naar vermogen controversioneel is verklaard. Dit betekent dat de wet voorlopig in de ijskast is geplaatst. Op zich is dit vreemd. Een veel te starre staatssecretaris die perse de ingerekende bezuinigingen wilde binnenhalen heeft hiermee een politieke blunder van jewelste gemaakt. De Krom kan dit alleen maar zichzelf verwijten.
Anders gaat het met de voorbereidingen voor de transitie AWBZ. Om de 'schwung' er op lokaal niveau in te houden heeft de Kamer steun gegeven om de voorbereidingen op de transitie AWBZ voort te zetten. De MOgroep adviseert welzijnsorganisaties daarom toch door te gaan met het voorbereiden op de transitie van de AWBZ-begeleiding en de jeugdzorg. De MOgroep drong er in meerdere gesprekken over de AWBZ met Tweede Kamerleden op aan dat transitie-activiteiten en middelen vanuit VWS richting gemeenten, aanbieders en cliƫnten niet stopgezet mochten worden. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van het ministerie van VWS vroeg daarop om duidelijkheid van de Kamer. Op 28 juni gaf de kamer haar goedkeuring.
Na dit overleg met de Tweede Kamer wordt aan de diverse koepels gemeld dat zij de middelen behouden om activiteiten van leden en lokale organisaties in gang te zetten. Deze middelen zijn gegarandeerd voor 2012 en 2013. Er is deze week nog  overleg op het ministerie van VWS over de middelen voor invulling van het ondersteuningsprogramma.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185