zondag 8 juli 2012




Bemmer IV


De uitgifte van bouwkavels van het nieuwe bedrijventerrein Bemmer IV in Beek en Donk verloopt redelijk voorspoedig. . “Er hebben zich al diverse geïnteresseerde ondernemers bij ons gemeld en we lopen daarmee voor op schema”, zo verklaarde wethouder Vereijken tegenover De Laarbeeker. Vorige week werd er langs de N279 een bouwbord onthuld door Vereijken en de gebroeders Verstegen van ReplaceDirect. Zij gaan als eersten bouwen op het bedrijventerrein.
Bemmer IV heeft een totale oppervlakte van 28 hectare. 20 hectare daarvan is voor bedrijven. De overige 8 hectare is voor groen, infrastructuur en water. Op het bovenlokale bedrijventerrein mag de gemeente kavels uitgeven groter dan 5000 m2. Dit heeft volgens de wethouder te maken met het Bereikbaarheidsakkoord dat in 2007 door o.a. de gemeente en de provincie is gesloten en waarin staat dat het gebied langs de N279 een ontwikkelas vormt.

Bemmer IV is een goedgekeurd plan. Bij Bemmer V ligt dit anders. Brabantbreed dreigt er een  overaanbod aan bedrijventerreinen ; ‘zachte’ plannen daarom in de ijskast worden gezet. Vraag en aanbod moeten in evenwicht zijn. Het kan zo zijn dat Bemmer V daarom pas ontwikkeld wordt als er voldoende vraag naar is. Dit hangt o.a. af van de ontwikkelingen in het Helmondse.

Er zitten veel positieve kanten aan Bemmer IV. In De Laarbeeker zegt Vereijken:

“Het gaat onder meer bijdragen aan de werkgelegenheid. Verder is de locatie gunstig voor bedrijven: de bereikbaarheid is groot en zal in de toekomst nog groeien door de opschaling van de N279 naar een vierbaansweg en de komst van de Oostwest-verbinding. Bovendien is er een kruispunt van twee kanalen vlakbij. Verder ligt het bedrijventerrein goed in het zicht, zowel langs de N279 als langs de Vonderweg. En er is glasvezel.”

Dit is zeker waar. Toch moeten we alert blijven. De reacties van buurtgemeenten op het grote bord bij Bemmer IV zijn veelbetekenend en tonen aan dat d concurrentie groot is. Bovendien is het zaak om de ontwikkelingen rond de N279 scherp in de gaten te houden, zeker nu de provincie lijkt te gaan voor een 80 km-weg.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185