maandag 2 juli 2012



Burgerinitiatief


Vorig week in de raadsvergadering stond een burgerinitiatief op de agenda. Het is de eerste keer dat in Laarbeek een burger een burgerinitiatief van de grond tilt. Een burgerinitiatief  is een aanvraag om een agendapunt op de agenda te plaatsen. De initiatiefnemer van dit initiatief was de heer van Kasteren. In zijn schriftelijke aanvraag gaf hij aan niet tevreden te zijn met de aanpak van de invoering van de AED’s. Het vereiste aantal handtekeningen stonden onder de aanvraag. Het verzoek deed aan alle voorwaarden.

In het Presidium waren duidelijke afspraken gemaakt over de behandeling in de raad. Afgesproken was dat de griffier de verzoeker de procedure zou uitleggen. Het liep echter allemaal anders dan ik gedacht had en eigenlijk ook had gemoeten.

Meteen nadat het agendapunt in de raad aan de orde werd gesteld, stelde o.a. De Werkgroep voor om de behandeling van het burgerinitiatief via de normale procedure te laten verlopen, dus eerst behandeling in de commissie. Eerlijk gezegd begreep ik het vervolg niet. De voorzitter wees op afspraken die in het overleg met de griffier en van Kasteren gemaakt waren. Afspraken die de raad niet bekend waren. Kennelijk was ook van Kasteren verrast door de ontwikkeling en had ook hij verwacht dat hij aan het begin  van de bespreking het woord zou krijgen. Na een schorsing en overleg met de griffier legde hij zich bij het voorstel neer. Ik vond de gang van zaken heel vreemd. ER is nu uiberhaupt geen discussie geweest over het burgerinitiatief zelf.

Zelf een beroep op de orde mijnerzijds had geen effect. De voorzitter die zei het mij eens te zijn ( eerste beslissen over het verzoek en daarna de procedure van behandeling vaststellen ) ging echter onverstoord op de ingeslagen weg voort. De behandeling werd derhalve verwezen naar de commissie. Je zou kunnen zeggen dat de raad daarmee impliciet het burgerinitiatief accordeerde. Niemand kreeg de gelegenheid nadere vragen te stelen.

Volgens mij is er geen enkele reden om de bespreking door te schuiven naar de commissie zonder enige discussie in de raad zelf. Of zou het alleen maar uitstelgedrag zijn? Het lijkt er sterk op. De raad ging m.i. haar verantwoordelijkheid uit de weg en laat de commissie het werk opknappen.

Heel fraai is dit allemaal niet.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185