woensdag 25 januari 2012


Zet die sentimenten overboord!

 

Op het Helmondblog van het ED schreef John Graat een opvallend stukje. Het ging over heel veel zaken. Directe aanleiding was de discussie in  Helmond over het Speelhuis . De voorzitter van Helmond Sport en de directeur van het Speelhuis keken wat verder dan de Helmondse neus lang is. De boodschap was duidelijk: denk niet te lokaal, maar probeer elkaar als Helmond en Eindhoven aan te vullen.

“Het zijn behartigenswaardige woorden” schreef Graat”. “Maar ze brengen vooral veel Helmonders onmiddellijk in alle staten. De sentimenten komen bovendrijven. Het calimerocomplex tegenover Eindhoven is hardnekkig. In omgekeerde richting is sprake van nauwelijks verholen arrogantie tegenover dat stadje ergens in het oosten.” Waar hebben we dit in een ietwat ander verband meer gehoord? Denk ik dan.
Graat heeft een alternatief en nog niet eens zo’n gek alternatief: “Het plan om het centrum van Helmond enorm op te krikken -met veel winkels!- en daarmee vooral de jeugd uit de eigen stad te verleiden om niet langer automatisch richting Eindhoven te gaan, zou het eerste moeten zijn wat herzien moet worden. Waarom zou Helmond Eindhoven naar de kroon moeten steken, met grote ketens, in een tijd dat internet het winkelen voor een belangrijk deel gaat overnemen? Zoek het in alternatieven: bijzonderenwinkeltjes, en vooral sfeer en gezelligheid, niet de sterkste kanten van de naburige grote winkelstad.”
Graat haalt er ook de samenwerking in de regio bij. Zijn oordeel is niet bijster positief:
“ Inwoners van Zuidoost-Brabant werken allang dwars door de hele regio, gaan winkelen en naar de film of stappen in Eindhoven maar o wee als er over gemeentelijke samenwerking gesproken wordt, laat staan de fusie van gemeenten; de wereld is dan te klein. Typerend voorbeeld van 'samenwerking' in de regio is de discussie in Helmond over bedrijventerreinen. Regionaal vinden hierover touwtrekgevechten plaats. Alle gemeenten willen toch graag zelf die bedrijven huisvesten, met het oog op het imago maar meer nog de grondexploitatie. En zo komt de noodzakelijke samenwerking nooit echt op gang. Met het zieltogende SRE als symbool. Zoals in Europa het echte vertrouwen om het samen te doen, tot nu toe ontbreekt.
Het zal er wel op uitdraaien dat Helmond straks toch ergens een mooi theater gaat bouwen, met veel financiële pijn en moeite. De nieuwe directeur zal dan een forse opdracht voor de exploitatie van de politiek meekrijgen. Gevolg: harde concurrentie met Eindhoven, een stief kwartiertje verderop.….De lokale politieke ambtsdragers laten het maar zo, misschien uit angst om impopulair te worden.”
Graat heeft het bij het rechte eind en slaat de plank niet ver mis. Heel veel bijval zal hij overigens niet krijgen,denk ik.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185