donderdag 5 januari 2012


Startersleningen in Helmond



De gemeente Helmond trekt een substantieel bedrag uit voor startersleningen. Er komt volgend jaar 6,5 euro in de pot ,waaruit nieuwkomers op de woningmarkt kunnen lenen. Nieuwkomers op de woningmarkt in Helmond kunnen renteloos een bedrag lenen voor de aankoop van een nieuwe of bestaande woning. Daarbij gaat het om twintig procent van de verwervingskosten, tot een bedrag van 36.500 euro. De woning mag maximaal 265.000 euro kosten.

De starterslening was zo’n succes dat afgelopen jaar de bodem werd bereikt. Uit een evaluatie van de eerste maanden van 202121 bleek dat een derde van de verkopen van bestaande woningen plaatsvonden met behulp van de starterslening. Bij nieuwbouw was dit zelfs bij de helft van de verkopen het geval. Ook draagt de starterslening bij aan het verbeteren van het migratiesaldo van Helmond: ongeveer een kwart van de leningen is verstrekt aan huishoudens buiten Helmond.

Uit deze evaluatie blijkt dat de gemeente Helmond veel positiever omgaat met startersleningen dan Laarbeek. De gemeente Laarbeek doet heel spastisch als het om startersleningen  gaat. Hier komen immers alleen  huishoudens die grond van de gemeente afnemen in aanmerking voor startersleningen. Hiermee discrimineert Laarbeek starters die een bestaande woning willen kopen . Dit is niet verstandig, omdat de doorstroming er niet door bevorderd wordt.
 
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185