dinsdag 17 januari 2012





Commissie Ruimtelijke ordening


 


Op de agenda van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling stond o.a. de Woonvisie Laarbeek 2011-2016. Meer dan een uur besteedde de commissie aan dit agendapunt. Driekwart van de tijd werd in beslag genomen door een kennelijk getergde en uiterst gespannen wethouder van Zeeland met op de achtergrond achter de B en W-tafel een zichtbaar genietende collega-wethouder Biemans.

Waar ging het over? Niet over de woonvisie zelf. Hoofdaandacht ging uit naar een korte passage van 15 regels over Arbeidsmigranten: een kwart bladzijde in een nota van 46 blz. Wethouder Biemans had de commotie opgeklopt door een aantal uitspraken in het ED, waarin hij zich – en volgens hem ook zijn collega-wethouder Vereijken van PNL – distantieerde van dit onderdeel in de woonvisie. Biemans had in de collegevergadering bezwaar aangetekend tegen deze passage. In het ED legde hij aan de vooravond van de discussie in de commissie nog eens omstandig uit, waarom hij tegen was. Met dit politieke statement en plein publique liep hij natuurlijk zijn collega van Zeeland doelbewust voor de voeten. Woensdagavond was hij aanwezig bij de commissievergadering om te genieten van het effect van zijn coupe.

Wethouder Biemans en in zijn kielzog zijn partijgenoot in de commissie creëerden een angstbeeld dat totaal aan de werkelijkheid voorbij ging, maar bij de doorsnee burger angstgevoelens opriep: De arbeidsmigranten, lees de Polen, zouden voorrang krijgen bij de verdeling van de woonruimte en de 1000 Laarbeekse woningzoekenden nog langer laten wachten op een woning. “De passage over de arbeidsmigranten moet uit de woonvisie geschrapt worden ” riep van Dijk in navolging van zijn wethouders heel kordaat.`` Laarbeekse woningen voor Laarbeekers eerst ” zo klonk het heel omineus in de Laarbeekse raadszaal. Eigenlijk was dit de eerste keer dat ik in de raadszaal echt schrok. Ik zag het schrikbeeld al: vandaag geen Polen, morgen ook geen asielzoekers meer…… Henk en Ingrid kunnen tevreden zijn nu “Laarbeekers eerst ” weer onverkort geldt.

Wethouder van Zeeland, op dit dossier in de raad al vaker terug gefloten, had zich goed voorbereid. Hij zei het niet letterlijk zo, maar hij bedoelde het wel zo: de gemeente maakt geen onderscheid tussen haar burgers. Er is geen sprake van verdringing van Laarbeekers door Polen, omdat de provincie extra contingent gaat aanbieden voor de huisvesting van arbeidsmigranten die zich hier blijvend willen vestigen. En als je het betwiste stukje in de Woonvisie goed leest, dan zie je dat er niets anders wordt voorgesteld dan” De gemeente en Woningstichting onderzoeken hoe de arbeidsmigranten het best kunnen worden gehuisvest “ Niet meer en niet minder! Van Zeeland had voor mij dat sterker mogen benadrukken in de commissievergadering.

PNL heeft onder het mom van het opkomen voor de inwoners van Laarbeek weer eens een storm in een glas water veroorzaakt. Om niet te zeggen onderbuikgevoelens aangewakkerd.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185