dinsdag 10 januari 2012


Brabant aan kop in innovatie




Brabantse bedrijven en kennisinstellingen hebben het afgelopen decennium fors geprofiteerd van allerlei innovatiesubsidies van de rijksoverheid. Zo blijkt uit het recente overzicht dat het ministerie van Economische Zaken heeft gepubliceerd. De provincie Noord-Brabant  ontving maar liefst zelfs 28 procent van alle innovatiegelden.
Ruim 6000 bedrijven, waarvan 5500 mkb'ers, ontvingen samen 1,2 miljard euro uit 50 verschillende subsidieregelingen. Eindhovense bedrijven haalden 723,7 miljoen euro binnen; de regio bijna een miljard. Dat is exclusief de fiscale tegemoetkomingen voor bedrijven in de loonkosten voor kenniswerkers.
Op bedrijfsniveau staan Philips en ASML bovenaan. Het hoogst scorende instituut is het Holst Open Innovatiecentrum op de High Tech Campus in Eindhoven. In het lijstje van het ministerie van economische zaken komen ook de Laarbeekse kernen, Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout voor, zij het met bescheiden bedragen.

Terecht noemde het ED Zuidoost- Brabant bij uitstek de R&D –regio. De regio houdt niet alleen de hand op bij de overheid. Zuidoost-Brabant is de enige Nederlandse regio – en een van de weinige in Europa – die royaal de Europese doelstelling haalt om meer dan 3 % van het nationaal product te investeren in R&D. Dat de andere regio’s en Nederland zelf niet aan deze doelstelling voldoen is zorgwekkend. In dit opzicht is het commentaar  van Peter Swinkels als voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging . Dit geldt ook voor zijn vingerwijziging naar Duitsland , waar ongeveer 20 miljard in R&D geïnvesteerd wordt. “ Als je zo innoveert kom je de recessie sneller te boven ” merkte hij afsluitend op.
De koppositie van Brabant wordt ook  gedemonstreerd door de samenstelling van de handelsdelegatie die de koningin vergezelt op haar bezoek aan Abu Dubai. Drie van de veertien bedrijven in de handelsmissie komen uit  Brabant: Dhatec uit Bergeijk, Gemco International uit Eindhoven en  Power Piping International uit Moergestel!
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185