zondag 15 januari 2012


Naar het SRE


Burgemeester Ubachs heeft in de media trots aangekondigd dat hij lid wordt van het DB van het SRE. Donderdag j.l. deelde hij dat mede aan de commissie Algemeen Bestuur. De Peelfractie gaat hem voordragen in de vacature die ontstaan is door het vertrek van burgemeester Hans Beenakker van Asten naar Tiel. In de commissievergadering van Algemeen Bestuur zei hij dat hij er zin in had. De commissie reageerde op zijn mededeling over het aanstaande DB-lidmaatschap van het SRE nauwelijks; alleen een lid maakte een opmerking. In positieve zin vanzelfsprekend.

Geholpen door de omstandigheden maakt Ubachs een bliksemcarrière. Nog maar amper een jaar burgemeester van Laarbeek en hij neemt er het SRE al bij. Zelf zegt hij dat hij zich voldoende ingewerkt heeft in Laarbeek en dat hij een extra uitdaging best aankan. Hij ziet het ook als de invulling van de opdracht die hij bij zijn benoeming heeft meegekregen om de gemeente meer extern te profileren. In het interview met het ED zwakt hij dit overigens ook weer wat af. In het DB zal hij “ primair voor de Peelgemeenten en secundair voor Laarbeek” werken.

Of zijn inwerkperiode inderdaad achter de rug ligt, kan hij natuurlijk zelf het beste beoordelen. Ubachs heeft zich bijzonder snel ingewerkt. Uit alles blijkt dat hij in korte tijd met heel veel verenigingen en inwoners heeft kennis gemaakt. Vanaf het eerste begin heeft hij de indruk gehad dat zijn takenpakket mager was en dat hij meer aankon. De tijd zal dit moeten leren. De extra invulling is hij gaandeweg steeds meer buiten Laarbeek gaan zoeken. Criteria die hij hierbij aanlegde, waren: het moest een meerwaarde hebben voor  Laarbeek en voor hemzelf.

De vacature in het DB komt m.i. eigenlijk te vroeg. Het is zo’n beetje als ”de grond van de buurman komt maar een keer te koop ” In deze tijd van bezuinigingen had ik mij kunnen voorstellen dat het SRE gekozen zou hebben voor een reshuffling van functies en de vacature niet ingevuld zou hebben. Dit ook met het oog op het vervallen van de WGR+-status in 2013 en de minder prominente positie die het SRE in de toekomst gaat innemen.

Vanuit het direct Laarbeekse perspectief zou ik mij kunnen voorstellen dat de prioriteit anders gelegd zou worden. Voor Laarbeek is op dit moment de verhouding met de provincie van eminent belang. De discussie over de wegenstructuur met een N279  en een westelijke afbuiging, beide voor een groot gedeelte over Laarbeeks grondgebied, eist alle aandacht en energie op. Evenals de afwikkeling van Dierenthuis, de Waterpoort van de Peel en de aanstaan e discussie over de bestuurskracht van gemeenten in Brabant. Ik had me kunnen voorstellen dat de Laarbeekse burgemeester zich hierop primair zou gaan richten. Hij heeft echter een andere afweging gemaakt. Het is zijn keuze.


De toekomst zal uitwijzen of hij hiermee de juiste keuze heeft gemaakt.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185