zondag 8 januari 2012


Huurwoningen moeten verkocht worden


Het rommelt op de woningmarkt. Het ene voorstel  rolt over het andere. Zonder dat dit op korte termijn overigens iets oplost. Zo was er vlak voor kerstmis het bericht dat een aanzienlijk deel van de huurwoningen verkocht moesten worden.

Woningcorporaties zouden driekwart van hun woningen te koop moeten aanbieden.  Het gaat om zo’n 1,8 miljoen woningen. Huurders moeten hun woning tegen „een redelijke prijs” kunnen kopen, vindt het kabinet. Die prijs is ongeveer 90 procent van de woz-waarde. Onder meer ouderen- en studentenhuisvesting valt buiten de verplichting die de minister wil opleggen.

Het kabinet wil met de maatregel het eigenwoningbezit stimuleren. „Het is onvoorstelbaar belangrijk dat huurders die graag willen kopen, dat ook kunnen”, zei Spies gisteren. Andere voordelen zijn volgens het kabinet dat de vastgelopen huizenmarkt een impuls krijgt en corporaties extra geld kunnen verdienen. Het voorstel gaat voor advies naar de Raad van State, daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer erover besluiten.

De corporaties zijn woedend. „Wij gaan keihard procederen”, zegt Marc Calon, voorzitter van woningcorporatiekoepel Aedes. Volgens Calon en deskundigen maakt het kabinet inbreuk op het eigendomsrecht. Calon: „Wij zijn niet principieel tegen verkoop. Maar corporaties moeten zelf kunnen bepalen welke woningen ze wel en welke ze niet willen verkopen.”

Spies noemt het voorstel „juridisch goed doordacht. Er is geen sprake meer van een kooprecht van huurders, maar van een aanbiedingsplicht van corporaties. Het is even slikken voor de corporaties, dat begrijp ik.”

Ik vraag me af of dit op dit moment verstandig is. Moet je het aanbod van woningen dat toch al enorm hoog is, nu ook nog verplicht met een kleine 2 milj. extra woningen vergroten? Dat is toch om moeilijkheden vragen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185