maandag 9 januari 2012

Bouw meer betaalbare huurhuizen

 

“ Het rommelt op de woningmarkt. Het ene voorstel  rolt over het andere.” schreef ik gisteren. Je zou er haast tureluurs van worden, ook al omdat er geen enkele samenhang in deze voorstellen zit. Iedereen roept maar wat; niemand weet de echte oplossing.

De nieuwbakken minister Liesbeth Spies vindt dat de woningcorporaties een driekwart van hun huurwoningen moeten verkopen. ( zie de weblog van  gisteren). Haaks hierop staat de uitspraak van Eelco Brinkman van Bouwend Nederland en Ger Hukker van de makelaarsvereniging NVM dat er meer huurwoningen in het middensegment gebouwd moeten worden. Dit om de doorstroming te bevorderen.


Er is inderdaad een grote vraag naar huurwoningen in het middensegment binnen de grote groep van lage middeninkomens. Huishoudens met brutto jaarinkomens tussen de 33.000 en de 45.000 euro hebben nu nauwelijks toegang tot de woningmarkt. Zij verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig  voor een koophuis of beschikbare huurwoning in de vrije sector. Maar tegelijkertijd zowel huurhuizen te koop aanbieden en als meer huurhuizen gaan bouwen lijkt mij niet erg praktisch.

Gevolg hiervan ka alleen maar zijn dat de vijver aan te koopstaande huizen  er alleen nog groter op wordt. Dit lijkt mij niet de weg die we moeten gaan. Kiezen voor faseren lijkt mij dan ook stukken zinvoller.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185