woensdag 4 januari 2012


Opslag van kernafval


Gisteren schreef ik in deze blog over de activiteiten van Herman Wijffels als advocaat voor een meer duurzame wereld. Ik deed dat ook met in mijn achterhoofd de gedachte aan de motie van De Werkgroep die door tijdgebrek in de laatste raadsvergadering niet meer aan de orde is gekomen.

In deze motie stelde De Werkgroep voor de gemeenteraad een verzoek te laten richten aan de minister van Economische Zaken om geen opslag van kernafval op of onder het grondgebied van de gemeente Laarbeek op te slaan. De motie komt nu in februari in de raad aan de orde. De raad heeft nu iets meer tijd om intensiever naar de ins – en outs van deze motie te kijken. Ik denk dat daar alle reden voor is.

De motie op zich is ongetwijfeld sympathiek. Zeg nu eerlijk, wie wil er kernafval in zijn naaste omgeving? Geen zinnig mens natuurlijk! Toch zal ergens het radioactieve afval opgeslagen moeten worden. Veel andere alternatieven dan ondergrondse opslag zijn er bij de huidige stand van zaken op dit moment niet. Iedereen weet dit. Ook de minister. Daarom dat hij een onderzoek gestart heeft naar de meest geschikte ondergrondse opslagplaatsen in Nederland. Uit dit onderzoek zijn een aantal gebieden naar voren gekomen die het meest geschikt zijn voor deze opslag. Zuidoost Nederland hoort hier in potentie ook bij. Verhagen zal overigens pas in 2014 het definitieve opslaggebied aanwijzen. Er is dus nog alle tijd voor een zorgvuldig afwegingsproces.

Direct na het bekend worden van de potentiƫle opslaggebieden zijn verschillende gemeenten in de pen geklommen. Op dit moment zijn het er al een vijftigtal. Zij hebben het ministerie laten weten niet in aanmerking te willen komen voor deze opslag. Geen kernafval in my backyard is hier het motto. Bij deze tendens sluit De Werkgroep zich met deze motie aan. Op zich een begrijpelijke reactie. Of de reactie verstandig is, is nog maar zeer de vraag.

De motie van De Werkgroep komt m.i. te vroeg. Laten we eerst eens kijken welke bedreiging er voor Laarbeek werkelijk zit aan te komen. Meteen weer njet roepen zou deze keer wel eens averechts kunnen werken. Er moeten argumenten bij. Die liggen in dit geval voor het oprapen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185