zondag 1 januari 2012


Een geheel nieuw jaar.


Een geheel nieuw jaar ligt voor ons. In maart zit de raad er al twee jaar. Meestal is dat het moment voor een zgn midterm review. Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar willen we echter vooral vooruit kijken naar de dingen die komen gaan. De midterm review komt wel op een gepaste moment in maart a.s.

In de terugblik op het afgelopen jaar in deze weblog heb ik al een aantal punten aangestipt die ook in het komende jaar hun stempel op het beleid in Laarbeek zullen blijven drukken. Ik denk hierbij aan de bezuinigingen, de stapeling van lasten voor de individuele burger, de woningproblematiek, de wegenproblematiek en de brug in Aarle-Rixtel in combinatie met de Waterpoort. In al deze kwesties heeft het CDA duidelijke standpunten ingenomen die wij al jaren consistent uitdragen.

Dit laatste wil niet zeggen dat wij op de automatische piloot zijn overgeschakeld. Het denken over het toekomstige beleid staat bij ons niet stil. Integendeel. Wij realiseren ons maar al te goed dat de wereld in  een  snel tempo verandert en dat ook dit gevolgen heeft voor Laarbeek. Laarbeek is geen eiland, waaraan alles impactloos voorbij gaat. Dit alleen geeft voldoende aanleiding voor heroverweging van de standpunten en het formuleren van uitgangspunten voor toekomstig beleid dat antwoordt op de uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien.

Het verkiezingsprogramma waarmee wij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 zijn ingegaan, blijkt achteraf toch niet zo’n goede leidraad voor de toekomst. Het is teveel conserverend en door de economische crisis niet meer actueel. De gebeurtenissen hebben het om zo te zeggen ingehaald. Dat is overigens ook het geval met de verkiezingsprogramma’s van de andere partijen. Het kardinale verschil is dat wij ons dat realiseren en verschillende andere partijen nog niet. Oude mantra’s voldoen niet meer. Er moeten nieuwe beelden en  vooral - nieuwe inhoud komen.

De herformulering van de uitgangspunten, waarmee ook het CDA landelijk druk bezig is en die op het partijcongres van deze maand haar beslag moet krijgen, zal ook binnen onze Laarbeekse CDA-afdeling veel discussie vergen. Ik denk dat wij de durf moeten hebben om fundamenteel met elkaar in discussie te gaan over het te voeren toekomstige beleid. Hierbij gaat het specifiek om de benoeming van algemene voor iedereen verbindende uitgangspunten. Detaildiscussies moeten wij vermijden. Compassie is nodig. Een goede brede discussie in de partij maakt ons allen maar sterker.

Om een eerste aanzet voor deze discussie  te geven en tegelijkertijd aan te duiden wat ik met deze herformulering bedoel, noem ik een viertal uitgangspunten, waarop het CDA m.i. zou moeten inzetten:

-         Een veilig Laarbeek

-         Een sociaal en solidair Laarbeek

-         Een duurzaam Laarbeek

-         Een participerend Laarbeek

Het moment om de uitgangspunten verder te concretiseren is aangebroken.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185