donderdag 1 december 2011


Commissie Algemeen Beheer


In de commissie kwam de Grondnota 2011 vorige week aan de orde. Via de Grondnota proberen wij inzicht te krijgen in de grondexploitatie van de gemeente en de positie van Laarbeek hierin in vergelijking met andere gemeenten.

Wij zien overal op de woningmarkt grote misère en gemeenten die flinke verliezen moeten nemen. Dit alles lijkt aan Laarbeek voorbij te gaan. Gelukkig maar.

Laarbeek heeft in het verleden weinig of geen riskante grondposities ingenomen.Het wijkt hiermee in positieve zin af van het gebruikelijke beeld in gemeenteland, waarin  de grondexploitatie als melkkoe fungeerde.. De Grondnota is positief, zelfs na verlenging van de looptijd van een aantal uitbreidingsplannen naar 2030. Risico’s blijven er natuurlijk wel. Wij denken hierbij vooral aan het LOG-gebied en de voorzieningenclusters.

Het college stelt voor de grondprijzen met 3% te verhogen. Verschillende partijen zetten hier vraagtekens bij.

De ontwikkelingen in De Beekse Akkers verlopen naar tevredenheid. Jammer is natuurlijk dat de ontwikkelaar zich door de gewijzigde marktomstandigheden gedwongen  heeft gezien de ontwikkelingen in “ de kop van de Beekse Akkers “ voorlopig stil te leggen , voor vijf jaar. Het plan zal dus voorlopig een onafgewerkt beeld opleveren. De gemeente zelf gaat kijken naar een afronding van het plan na de 1e fase. Jammer,maar het kan moeilijk anders op dit moment.

Wat Tonny Meulensteen in de commissie Algemeen Bestuur ook probeerde, hij kreeg de commissie niet mee om de criteria voor de uitgifte van bedrijfskavels enigszins aan te passen en te verruimen. Het was in alle opzichten een kansloze missie. Het enige bescheiden resultaat van dit CDA-initiatief was dat er de toezegging kwam dat als de uitgifte van kavels op problemen zou stuiten, het college met voorstellen naar de raad zou komen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185