dinsdag 27 december 2011

        Een stuwmeer aan woningen 2



De starter heeft het altijd moeilijk gehad om een woning te verwerven. Dat is geen nieuw verschijnsel, maar iets van alle tijden. Het geldt voor tijden van woningnood, maar ook van tijden met een woningoverschot. In het eerste geval is er een gebrek aan woningen,waardoor de prijs omhoog gestuwd wordt; in het tweede is er een overschot, maar staan de voorwaarden die banken stellen, de verwerving van een eigen huis in de weg. Ook de mentaliteit van de nieuwe kopers is ondertussen wel enigszins veranderd. Was het in de vorige eeuw gebruikelijk dat de toekomstige koper eerst spaarde, de laatste decennia lijkt dit op zijn retour. De jongste generatie, groot geworden in de booming jaren van voor 2008, verwacht een onmiddellijke vervulling van de wensen. Dit gaat echter niet meer op.

In Nederland staan aan het eind van dit jaar een onvoorstelbaar groot aantal woningen te koop. De NRC becijferde dat medio december 255.992 woningen te koop stonden. De crisis op de markt is tweeledig: de prijs en de hoeveelheid. De woningmarkt zit hierdoor volledig op slot. Er is nauwelijks doorstroming meer. Hierdoor is een soort stuwmeer van bestaande woningen ontstaan en dit reservoir blijft maar groeien. Hoofdzakelijk door gebrek aan vertrouwen in de toekomst en onzekerheid over het voortbestaan van allerlei regelingen waaronder de hypotheekaftrek.

Nieuwbouw vergroot het reservoir aan woningen. Het is de vraag of dit verstandig is. Heel veel projectontwikkelaars hebben hun conclusie allang getrokken. Zij faseren, passen hun plannen aan of stappen uit als dit mogelijk is. Alleen gemeenten gaan onverdroten voort met het ontwikkelen van plannen. Hiermee vergroten zij het aanbod en maken zij de problematiek alleen maar erger. Eerst moet het stuwmeer opgelost worden en moet er het vertrouwen op de woningmarkt terugkeren. Dat dit gepaard zal gaan met een forse daling van de vraagprijs is niet meer dan logisch. Het bestaande overschot moet drastisch omlaag gebracht worden. Er moet een nieuw evenwicht ontstaan. In dit proces past geen ongebreidelde nieuwbouw.

Voor de starter ligt hier een kans. In de bestaande woningvoorraad en niet zozeer in nieuwbouw. De nieuwbouwprijzen stijgen nog steeds onder invloed van overheidsmaatregelen; de vraagprijs van bestaande woningen daalt. Als de starter voldoende gespaard heeft, kan hij nu zijn slag slaan. Hij doet het nog niet, omdat hij kieskeurig is en de voorkeur geeft aan nieuwbouw. Als de malaise nog veel langer duurt, komt hij hierop ongetwijfeld terug.



Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185