woensdag 21 december 2011

                       De Grondnota 2011


In de raadsvergadering van deze week werd ook de Grondnota 2011 behandeld. Het beeld in de Grondnota is positief: Laarbeek doet het op dit punt nog steeds redelijk goed. Met wat bijstellingen zoals een bescheiden verhoging van de grondprijs en verlenging van de looptijd van een paar plannen blijft het beeld positief. Er is zelfs ruimte om € 900.000 uit de grondexploitatie te halen voor startersleningen.

Het CDA pleitte bij monde van Tonny Meulensteen voor voorzichtigheid. We moeten ons niet rijker rekenen dan we zijn. Met name moeten wij ons bewust zijn van de risico’s in de grondexploitatie. Het CDA wees hierbij op het LOG. Wethouder Vereijken schatte dit risico aanzienlijk lager in dan het CDA. Hij had nog steeds, ook gezien recente ontwikkelingen, goede hoop dat het allemaal wel mee zou vallen. Wij als CDA zijn daar niet zo zeker van. Dit ook gezien de discussie vorige week in de Staten van Brabant en de aanvaarde moties over niet meer vee.

Voornaamste discussiepunt in de raad was de verhoging van de grondprijs met 2,6%. De VVD had een motie voorbereid om deze verhoging niet of slechts gedeeltelijk door te voeren. Hoe de VVD deze eventuele gedeeltelijke doorvoering van de verhoging zich voorgesteld had, werd overigens niet helemaal duidelijk. Ook al omdat de motie niet echt in bespreking kwam.

Na wat licht verzet van wethouder Vereijken trok de VVD haar motie vrij snel in. Naar ons idee iets te snel. Daarmee werd naar voortijdig de stekker uit de discussie getrokken. Eigenlijk was ook wethouder Vereijken niet helder in zijn beantwoording. Enerzijds zei dat hij verwachtte dat de grondprijzen in de toekomst niet veel verder meer zouden stijgen. Anderzijds zei hij ook: “Als we in de toekomst signalen krijgen dat de grondprijzen moeten zakken, dan is daar natuurlijk ruimte voor ” Met zo’n antwoord kunnen we natuurlijk niet veel. We hebben de laatste uitspraak maar opgevat als een toezegging.

De grondprijzen verdienen een uitgebreidere discussie dan woensdagavond het geval was. Bij de behandeling van de Woonvisie Laarbeek volgend jaar zal dit punt ongetwijfeld terugkomen. De discussie is overigens niet typisch iets Laarbeeks. Ook in andere plaatsen worden vraagtekens bij de prijsverhogingen geplaatst. Het meest recente voor beeld is de discussie in de Geldropse raad van deze week.



Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185