maandag 26 december 2011

          Een stuwmeer aan woningen 1


Opmerkelijk is hoe we gevangen zitten in vaste patronen. Heel duidelijk is dit in de discussie over de volkshuisvesting. Signalen die van alle kanten op ons afkomen, willen we maar niet oppakken; wij blijven veelal denken in het oude bekende stramien. We hebben het idee dat als we maar op de eenmaal ingeslagen weg doorgaan, alles wel goed terecht zal komen. Ondertussen versterken wij hiermee zelf de bestaande malaise op de woningmarkt en worden we onderdeel van het probleem en niet de oplossing hiervan - wat we eigenlijk wel zouden moeten zijn.

Laat ik eens een paar knelpunten onder de loep nemen. Heel Laarbeek pleit voor starterswoningen. De Laarbeeker van enkele weken geleden met zijn artikel over Lieshout was hiervan een treffend voorbeeld. Zo sterk zelfs dat een politieke partij er meteen ongenuanceerd indook: er moet voor starters gebouwd worden; starters moeten geholpen worden met startersleningen. Het lijkt wel een dwangpsychose en een Pavlov reactie.

Natuurlijk – begrijp mij goed – ook ik vind het belangrijk dat jonge mensen zich vestigen in de dorpen. Voor het behoud van de leefbaarheid en de voorzieningen is dit een absolute must. Woningen bouwen in kleine kernen geeft de broodnodige dynamiek. Maar moet dit gestimuleerd worden door startersleningen en verergeren startersleningen voor nieuwe woningen mogelijk de malaise op de woningmarkt? Die vraag dringt zich steeds meer en meer op.

Heel veel gemeenten hebben ondertussen het fenomeen van de starterslening afgeschaft. Soms eenvoudigweg omdat ze het geld ervoor niet meer hadden, soms ook om principiële redenen. Laarbeek behoort tot de steeds kleiner wordende groep gemeenten die nog steeds startersleningen kent. De gemeente hevelt zelfs een substantieel bedrag uit de Grondnota over naar de startersleningen.

“Zolang we kunnen, zullen we startersleningen blijven geven”zei wethouder Vereijken onlangs in de Laarbeekse raad. Voor veel Laarbeekse partijen is de starterslening onaantastbaar; zij zien het als het geëigende middel om de woningmarkt weer op gang te krijgen en starters te helpen aan een woning. De starter moet in Laarbeek dan wel bouwen op grond die hij van de gemeente afneemt. Met name dit laatste wijst erop dat er ook nog andere belangen meespelen.



Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185