woensdag 28 december 2011

                          Jaaroverzicht.


Het jaar 2011 neigt naar zijn einde. 2012 staat voor de deur. Tijd dus voor een terugblik op het bijna afgelopen jaar.

Dit jaar stond vooral in het teken van de schuldencrisis en de problematiek rond de Euro. De economische crisis deed zich ook in Laarbeek voelen. Recent nog met een groot faillissement in het Beek en Donkse. De woningmarkt raakte steeds meer in problemen. De stijging van de werkeloosheid in absolute aantallen viel nog mee. Dit gold natuurlijk niet voor wie hiermee zelf geconfronteerd werd. De vooruitzichten voor 2012 zijn somber: het CBS voorspelt een recessie en de stapeling van kortingen zal voelbaar worden.

Het CDA is in het najaar van 2010 in het kabinet Rutte gestapt. De koerswijziging die Maxime Verhagen c.s. heeft doorgezet is hem niet door iedereen in dank afgenomen, ook niet binnen het CDA Laarbeek. Toen dit eenmaal een feit was, hebben wij er het beste van proberen te maken. De regeringsdeelname heeft echter tot op dit moment niet geleid tot een verbetering van de positie van het CDA.

Plaatselijk stond het jaar ook in het teken van personele wijzigingen. Begin van dit jaar kreeg Laarbeek in de persoon van Hans Ubachs een nieuwe burgermeester. Ubachs wist zich heel snel in de Laarbeekse problematiek in te werken. De inwerkperiode die het college voor hem bedacht had, lijkt hij niet volledig nodig te hebben. Compensatie hiervoor vindt hij nu al in activiteiten buiten Laarbeek, in regionaal verband.

Ook in de CDA-fractie vond een personele verschuiving plaats. Marijke Nooijen moest begin 2010 haar plaats in de raad opgeven, omdat zij ging verhuizen naar buiten Laarbeek. Zij was in maart 2010 in de raad gekozen en begon met haar draai in het raadswerk te vinden. Jeroen Leenders werd haar opvolger binnen de fractie. Jeroen had het voordeel dat hij vanuit de commissie Openbare Werken het klappen van de zweep reeds enigermate kende.

De bezuinigingen stonden in 2011 in de raad centraal. De aanpak waarvoor het college koos, was niet de weg die ons voor ogen stond. Wij wilden via een brede kerntakendiscussie tot een aanpak van de bezuinigingen komen, waarbij ook de bevolking van Laarbeek betrokken zou worden. De coalitie heeft dit afgewezen en de last van de bezuinigingen met name bij het ambtelijke apparaat en de welzijnssector gelegd. Laarbeek heeft de bezuinigingen vrij fors aangezet. In de begroting 2012 bleek dit zonneklaar.

Voor de CDA-fractie stonden met name naast de bezuinigingen en de never ending story van Dierenthuis de woningbouw en de ontwikkeling van Bemmer in het centrum. Laarbeek maakt op dit moment de verkeerde keuzes bij de woningbouw. De financiering van de voorzieningenclusters loopt hiermee op termijn gevaar. Dit gaat o.i. heel zwaar drukken op de nieuwe overeenkomst met de Woningstichting. MEROS heeft uiteindelijk geleid tot de aanwijzing van het BZOB-bos tot regionaal bedrijventerrein. Bemmer is niet het Groot Bemmer geworden wat wij gehoopt. Aan Bemmer IV is slechts 4 ha toegevoegd als sub-regionaal bedrijfsterrein. Gelukkig is de belangstelling voor kavels op Bemmer IV redelijk groot te noemen.

Laarbeek is heel lang een “njet-gemeente” geweest, een gemeente die zich vaak verzette tegen ontwikkelingen die op ons afkwamen. Laarbeel heeft zich lang verzet tegen De Ruit en de brug in Aarle-Rixtel moest van Laarbeek gesloten blijven. Gelukkig zien we het laatste jaar enige wijzingen van het beleid in positieve zin. Laarbeek verzet zich niet langer tegen de weg en ook rond de brug zijn er lichte verschuivingen. De sleutelrol in al deze kwesties ligt bij de grootste coalitiepartij. PNL houdt zich op deze terreinen, natuurlijk ook door interne verdeeldheid, heel gedeisd. Bij alles wat de wethouders van De Werkgroep en ABL in gevoelige kwesties doen, kijkt wethouder Biemans als waakhond over de schouder mee. Langzaam maar zeker zien we de ontwikkeling dat de waakhond de regisseur wordt. Zullen de coalitiegenoten dit accepteren?



Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185