maandag 19 december 2011

                Bestemmingsplan Beek en Donk




Het bestemmingsplan Beek en Donk is woensdag door de raad vastgesteld. Het plan is opgesteld in het kader van de actualisering en digitalisering van alle bestemmingsplannen in Laarbeek. Maar dit is niet alles. Het aantal bestemmingsplannen voor Beek en Donk is onvoorstelbaar groot. Er zijn meer dan drie bladzijden voor nodig om ze op te sommen. Er is bij de opstelling gestreefd naar uniformiteit, overzichtelijkheid,flexibiliteit en gelijke behandeling. Wij hebben in de raad geconstateerd dat het voorliggende plan hierin goed geslaagd is.

In de raad hebben wij ook stilgestaan bij de procedure van overleg met betrokkenen. Hierbij refereerden wij aan de bestaande praktijk bij de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied. In de procedure bij dit plan is de wijze van vooroverleg met de betrokken heel duidelijk vastgelegd. De praktijk bij bestemmingsplannen is anders; het vooroverleg is niet geïnstitutionaliseerd en komt een beetje toevallig over. Wie niet reageert met een zienswijze, is gezien en wordt geacht in te stemmen met het plan. Helemaal van deze tijd, waarin burgers van het prille begin bij plannen betrokken zouden moeten worden, is dit niet meer. Wij blijven deze gang van zaken onbevredigend vinden, al erkennen wij dat hij conform de vigerende regels is. Een gemeente die haar burgers respecteert zou dit anders en moderner moeten doen, denken wij. Ook andere partijen deelden onze mening. Wethouder van Zeeland zegde toe dat hij bij de opstelling van het volgende komplan dit in de praktijk zou brengen. Waarvan acte.

Ook hebben wij in de raadsvergadering nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de gelijke behandeling van burgers. Een gemeente moet o.i. pal staan voor een gelijke behandeling van haar burgers. Er mag beslist niet met twee maten gemeten worden. Wat de ene burger wordt toegestaan, moet ook een andere burger in gelijksoortige omstandigheden worden toegestaan. Idem dito, wat de ene burger geweigerd wordt, moet dat een andere burger geweigerd worden. Het principe van gelijke behandeling van iedereen moet voorop staan. De gemeente moet op dit punt de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen en moet er voor waken dat zelfs de schijn van het tegendeel wordt gewekt.

Het lijkt erop dat in de responsnota op de ingediende zienswijzen soms met twee maten wordt gemeten. In de raadsvergadering hebben wij de wethouder heel uitdrukkelijk gevraagd hierover uitsluitsel te geven. Uit zijn antwoord werd het niet helemaal duidelijk. Wel gaf van Zeeland aan dat de kans op een mogelijke schadeclaim in een bepaald bij het college de doorslag had gegeven. Ons punt- aandacht voor gelijke behandeling in alle gevallen - hebben we gemaakt. Daar was het ons om begonnen.

Na de raadsvergadering heb ik wethouder van Zeeland gevraagd wanneer het plan voor de bewuste garageboxen bij de gemeente is ingediend. Het antwoord is zoals ik gedacht had: “ dit verzoek is al na de ter visie legging in een simpel verzoek op schrift bij ons neergelegd “ zo antwoordt van Zeeland. Duidelijker kan het niet.

Ik ben benieuwd of de wethouder over enige tijd weer het ambtelijke advies gaat overrulen en met een voorstel tot wijziging van de bestemming komt.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185