donderdag 15 december 2011

Intergemeentelijke samenwerking 4




Laarbeek heeft op twee fronten een intergemeentelijke samenwerking geëffectueerd. Er wordt sinds enkele jaren intensief en verregaand samengewerkt met het Werkplein in Helmond en er is een samenwerking met Gemert-Bakel. Dit is nog een pragmatische samenwerking op een aantal uitvoeringsterreinen. Een mogelijke samenwerking van Peelgemeenten wordt momenteel onderzocht.



Aan de samenwerking met het Werkplein is een uitvoerige discussie in de raad voorafgegaan; de samenwerking met Gemert-Bakel is meer het werk van de organisatie. Op het moment dat de pragmatische samenwerking geformaliseerd gaat worden, komt ook het moment dat de raad hierbij intensiever betrokken gaat worden. Dit moment lijkt te naderen. Het onderzoek naar de samenwerkingsmogelijkheden met de Peelgemeenten voltrekt zich buiten de raad om. De raad wordt hierover alleen maar geïnformeerd over de voortgang.



In de discussie over aansluiting bij het Werkplein stonden destijds twee thema’’s centraal: Kunnen wij aansluiten en toch onze beleidsvrijheid behouden en wat levert het ons op? De laatste vraag is ondertussen positief beantwoord. De aansluiting is voor Laarbeek de facto een ton goedkoper. De eerste vraag is lastiger te beantwoorden: formeel heeft Laarbeek de beleidsvrijheid behouden, maar we zien ook dat zaken binnen het Werkplein natuurlijk steeds sterker op elkaar afgestemd en gestroomlijnd worden. Is dit erg?Ik geloof van niet.



Dit soort discussies doen zich niet voor bij de samenwerking met Gemert-Bakel. Deze samenwerking is een praktische. Laarbeek en Gemert-Bakel voeren gezamenlijk een aantal uitvoeringszaken uit. Hierbij komt natuurlijk weinig beleid om de hoek kijken. De discussie is meer ingegeven door de recente bestuurlijke ontwikkelingen in Gemert-Bakel.



Over de samenwerking in de Peel wordt in de raad nauwelijks gesproken. De samenhang met de Regionale Agenda van het SRE wordt nauwelijks onderkend. Dit zal over enige tijd wel anders worden als de nieuwe structuur van het SRE vorm gaat krijgen. Dan zal ook de noodzaak van deze samenwerking veel helderder worden.



Al met al kan geconcludeerd worden dat Laarbeek de tekenen des tijds verstaan heeft en de bakens naar het bestuur van morgen uitgezet heeft. Alleen het zal een veel prominentere plaats in de discussie moeten krijgen. Hierbij zal ook de democratische legitimatie punt van aandacht moeten blijven.



Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185