dinsdag 20 december 2011

                               De Groene Long



Nogal wat discussie leverde een amendement op van De Werkgroep. In navolging van de zienswijze van het IVN stelden zij voor een gedeelte van de Groene Long langs het kanaal de bestemming natuur te geven i.p.v. groen. Feitelijk speelde De Werkgroep zelf door een onlogische toevoeging - alleen op gronden in eigendom van de gemeente - haar eigen amendement vakkundig kapot. Wat was er aan de hand?

In de kop van de Groene Long staan een aantal grote ontwikkelingen op stapel. Er wordt gebouwd aan het Sportcentrum Laarbeek, Laarbeek Outdoor komt van de grond en de muziektuin krijgt een grote opknapbeurt. Op deze plek zijn de gemeente en particulieren hard bezig om in dit gedeelte van de Groene Long activiteiten te ontwikkelen. Je kunt met deze ontwikkelingen gelukkig zijn of niet en je kunt het beschouwen als een welkome aanvulling op het bestaande, maar ook als een verder aantasting van de waarde van de ecologische verbindingszone die de Groene Long is.

Met name vanuit een bezorgdheid over dit laatste heeft het IVM in een zienswijze op het bestemmingsplan Beek en Donk op de kop van de Groene Long de bestemming natuur op ter leggen in plaats van de voorgestelde groenbestemming. Een natuurbescherming geeft een grotere bescherming van het milieu.

De Werkgroep volgde het idee van het IVN en stelde per amendement voor aan dit gebied de natuurbestemming te geven. Op zich misschien nog eens niet zo’n slecht idee. Om allerlei redenen amendeerde De Werkgroep haar eigen amendement goed en wel voordat het ingediend was. Zij wilde de bestemmingnatuur alleen leggen op gronden die in eigendom van de gemeente waren. Dit was een heel vreemde move. Hiermee werd het bestemmingsplan niet meer algemeen verbindend en wilde De Werkgroep iets regelen waarvoor de gemeente als eigenaar van de gronden zelf kan zorgen. Door de verwarring die De Werkgroep met haar onhandig gemanoeuvreer opriep, ging het eigenlijke voorstel ook de mist in en werd het verworpen.


Ik heb nog nooit een partij zo vakkundig haar eigen amendement kapot zien spelen.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185