donderdag 24 november 2011


Toerisme in de regio


Het SRE heeft een onderzoek laten verrichten naar de economische betekenis van de vrije tijdssector de regio. Het onderzoek van wat het SRE een nulmeting noemt, is verricht doorbureau ZKA. Conclusie van het rapport is dat er grote verschillenbestaan tussen de verschillende gemeenten. Een van de conclusies is dat een echte grote toeristische trekpleister in de regio ontbreekt. Ook heeft de regio geen duidelijk toeristisch profiel.

De 21 gemeenten die samenwerken in het SRE hebben in het rapport de economische waarde van toerisme en recreatie in hun gemeenten in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er onderling grote verschillen zijn. De gemeente Eindhoven is koploper met een totale omzet van ruim 611 miljoen euro. Maar liefst 45% van de totale bestedingen in de regio komt hier terecht. Helmond komt met 87 miljoen euro op een 2e plaats, gevolgd door Bergeijk met 82 miljoen euro.

In de meeste gemeenten heeft het aandeel dagrecreatie een groter aandeel dan verblijfstoerisme. In de gemeenten Bergeijk en Bladel vormt juist het verblijfstoerisme het grootste aandeel in de bestedingen (circa 60%). Dit komt met name door de aanwezigheid van een groot bungalowpark in die gemeenten. Ook in de gemeenten Geldrop-Mierlo, Asten en Eersel is een redelijk aandeel van de bestedingen afkomstig uit het verblijfstoerisme.

De bestedingen in de vrijetijdssector creĆ«ren in de regio in totaal 23.000-26.500 banen. Dat staat gelijk aan 7% van de werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant. Niet alleen de omvang, ook de aard van de werkgelegenheid is van belang voor de regio. De vrijetijdssector schept namelijk relatief veel banen voor jongeren en middelbaar hoger opgeleid personeel. 

Natuurlijk was ik heel benieuwd naar de vraag hoe Laarbeek op dit punt presteerde. Immers, toerisme is het speerpunt van beleid van dit en vorige colleges. Heeft dit zoden aan de dijk gezet?

De cijfers uit het rapport zijn voor Laarbeek allerminst bevredigend. In nagenoeg alle staatjes staat Laarbeek samen met onze referentie gemeente Someren in de onderste regionen. Het totale aandeel van de opbrengst uit toerisme haalt in Laarbeek slechts 1%; het aandeel in de totale Laarbeekse werkgelegenheid komt niet veel hoger uit.

De prestaties van Laarbeek vallen vies tegen. Ik had het gezien de inspanningen die de hier aanwezige recreatieve bedrijven aan de dag leggen, hoger geschat. De studie is ongetwijfeld een rapport dat binnenkort  in de gemeenteraad aan de orde komt. Vandaar dat ik er nu al de aandacht opvestig.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185