zondag 27 november 2011


Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling


De agenda was allesbehalve spannend. Desondanks was het een interessante vergadering, dinsdagavond in het gemeentehuis. Dat kwam niet zozeer door de agendapunten, maar meer door een paar verrassende hele of halve mededelingen.
Direct na de afloop van de vergadering heb ik al twee opvallende opmerkingen op Twitter gezet. Het waren de volgende twee:

“ De meest cryptische opmerking van de avond: wethouder Briels in MO "Er zijn heel veel mededelingen,maar niet voor deze commissie"

Wethouder Vereijken bleef optimistisch,maar kon niet verhullen dat er met de formaliteiten bij de Europese aanbesteding iets mis was gegaan”

De laatste opmerking was klaarblijkelijk ook de verslaggeefster van het HD opgevallen. In de krant schreef zij:
“ De bouw van het nieuwe Commanderij College in Beek en Donk loopt minstens enkele weken vertraging op. Een van de partijen heeft bezwaar gemaakt tegen de gunning. "Een formaliteit in de aanbestedingsprocedure zou niet goed uitgevoerd zijn", verklaarde wethouder Hans Vereijken dinsdagavond in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling.In het ergste geval, als de klager gelijk krijgt, moet de hele aanbesteding opnieuw gedaan worden. In dat geval is de vertraging aanzienlijk langer dan een paar weken. Maar zo ver zal het niet komen, verwacht Vereijken. "We hebben geen reden om aan te nemen dat het langer gaat duren." ”

Eigenlijk kwam de mededeling erg onverwacht. Bij het agendapunt zelf had wethouder Vereijken nog heel stellig de indruk gewekt dat het met de gunning van het Commanderij College wel goed zou komen. Pas toen de vertegenwoordiger van de VVD doorvroeg en refereerde aan mogelijke vertraging van de bouw, kon de wethouder klaarblijkelijk niet meer anders en kwam alsnog de aap uit de mouw. Mijn complimenten voor dit jonge VVD-lid.

Ook bij vragen over de stand van zaken m.b.t. de verbouw van het Dorpshuis te Lieshout kreeg ik de ik indruk dat de wethouder niet het achterste van zijn tong liet zien. Hij wekte de indruk niet van de laatste stand van zaken op de hoogte te zijn. Het klonk vreemd uit de mond van een wethouder van wie bekend is dat hij heel dicht op alle zaken in en rond zijn portefeuille zit. Dat er grote onvrede over het gebrek aan openheid is, was mij heel duidelijk geworden uit een gesprek met een vooraanstaand lid van de Dorpsraad enkel uren voor het begin van de vergadering.De commissie vroeg heel duidelijk om informatie ( de tekeningen). Met de aankondiging van een tweetal Klankbordgroepvergadering begin januari kwam de wethouder er in de commissie te gemakkelijk mee weg. De commissie vroeg m.i. op dit punt onvoldoende door.

Hoofdmoot van de vergadering was de presentatie van Mevr. Schillemans over de plannen van de Zorgboog. Het werd een presentatie zoals we die al verschillende van de Zorgboog hebben gehad: een uitvoerig betoog over de visie, maar weinig concreet als het om de plannen zelf gaat. Met name de plannen voor Aarle-Rixtel en Lieshout bleven heel erg vaag. Het verbaasde mij zeer dat de plannen voor Lieshout pas eind volgend jaar met de Woningstichting zullen worden opgenomen. Reden: de Woningstichting heeft teveel onderhanden en voorlopig geen tijd en gelegenheid hiervoor.

Hans van den Broek attaqueerde Mevr. Schillemans nogal fel over de gang van zaken rond Mariengaarde. Voor  wethouder Briels was dit reden om zich hierover ( licht ) te verontschuldigen. Een beetje overdreven: van den Broek haalde weliswaar oude koeien uit de sloot, maar geen hierbij geenszins over de schreef.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185