dinsdag 15 november 2011


Begrotingsbehandeling 3





Vergeleken met de ons omringend gemeenten doet Laarbeek het wonderwel goed. Dat mag best eens gezegd worden. Zonder ons overdreven op de borst te kloppen kunnen we dit met recht zeggen. Je moet dit  natuurlijk niet te vaak zeggen,maar op gezette tijden ook eens de positieve kanten benadrukken kan geen kwaad. Er is immers steeds altijd voldoende slecht nieuws.

Waar elders gemeenten miljoenen verlies lijden op de grondexploitatie, blijft deze zich in Laarbeek nog steeds positief ontwikkelen. Natuurlijk moet de uitgifte worden bijgesteld en moet er sterker gefaseerd worden dan voorzien. Maar toch, de gronduitgifte loopt hier nog steeds tot  tevredenheid.

Laarbeek moet natuurlijk ook bezuinigingen, maar bij lange niet zo sterk als andere gemeenten. Onze reserve positie staat wel enigszins onder druk, maar is altijd nog indrukwekkend. De lasten voor de burger zijn  laag. Wie het staatje enige weken geleden  in het Gemerts Nieuwsblad heeft gezien, waarin de lasten  voor de burger in  resp. Gemert-Bakel , Deurne en Laarbeek met elkaar vergeleken werden, kon dit met eigen ogen vaststellen. Laarbeek scoort op dit punt goed.

Burgemeester Ubachs heeft in september in De Laarbeeker laten optekenen dat hij onder de indruk is van de sociale cohesie in Laarbeek. Terecht zet hij als pluspunten de sociale cohesie voorop en niet het feit dat Laarbeek in deze crisistijd de zaken goed voor elkaar heeft. Dit laatste is natuurlijk belangrijk en vergemakkelijkt een groot aantal zaken zeer, maar belangrijker is dat de mensen in de Laarbeekse dorpen  voor elkaar in woord en daad openstaan en nog steeds  bereid zijn elkaar te helpen als vrijwilligster en mantelzorger. Het sociale gebeuren is in wezen stukken belangrijker dan allerlei materiĆ«le zaken goed op orde te hebben. Gelukkig is Laarbeek zich hier nog steeds van bewust. Dit bleek bij de behandeling van de Beleidsnota WMO in de raad ook heel duidelijk. Dat een relatieve nieuwkomer als de burgemeester die zelf ook uit een hechte kleine gemeenschap komt, dit het meeste opvalt, zegt meer dan voldoende.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185