woensdag 9 november 2011


Reglement van orde niet op orde?


Er moet eens indringend gekeken worden naar het reglement van orde. Zo bleek vorige week weer eens tijdens de raadsvergadering. Het vigerend reglement is op een aantal punten achterhaald. Laarbeek volgt in het algemeen het modelreglement van de VNG, maar heef verzuimt het model op bepaalde plaatsen aan te passen. De enige aanpassing die is doorgevoerd heeft enige tijd geleden plaatsgevonden ( volgorde van stemming over amendementen en moties )

In de raadsvergadering van vorige week donderdag bleek de regelgeving over d behandeling van schriftelijke vragen niet geheel te voldoren. Het werd in ieder geval als onbevredigend ervaren. Zelf heb ik dit gevoel vaak ook bij de behandeling van mondelinge vragen.

Ook de bepaling dat iemand maar een keer mag inspreken ( bij de commissie of de raad )voldoet niet helemaal en moet misschien wel op de helling.

De fractievoorzitter van De Werkgroep was van mening dat het gebruik was bij agendapunten die van hamerstukken tot bespreekpunten bevorderd werden, de partij die dit voorgesteld had, in de raad als eerste het woord moest krijgen. Soms worden in het presidium afspraken gemaakt, die vervolgens in het reglement niet reglement zijn doorgevoerd door tussenkomst van de raad.

Al met al, dunkt me, voldoende reden, op korte termijn eens als raad naar het reglement te kijken, want “ gedoe ” over het reglement moet onder alle omstandigheden voorkomen worden.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185