maandag 28 november 2011


Fietsveiligheid



Is Laarbeek wel echt fietsveilig, ondanks de grote aandacht voor fietspaden en veilige oversteekplaatsen? Deze vraag leeft bij mij al langer. Het artikel in het ED van 26 november j.l. “Fietsoversteken in Lieshout niet veilig ”maakte deze vraag weer opnieuw actueel.

Met name in Lieshout speelt deze vraag heel sterk. Het lijkt erop dat met de aanleg van de rotonde op de Provinciale weg op een punt de situatie verbeterd is, maar dat op andere dit niet het geval is. Bij de reconstructies aan de weg en de bruggen over het Wilhelminakanaal zijn de oversteekplaatsen voor fietsers het ondergeschoven kind gebleven. En je kunt bepaald niet zeggen dat inwoners van Lieshout hiervoor niet de aandacht hebben gevraagd.

De provincieheeft vlak voor de aanvang van de werkzaamheden aan Hoofakker een voorlichtingsbijeenkomst belegd in het Dorpshuis. Daar is van verschillende kanten heel indringend duidelijk gemaakt dat de gekozen oplossing bij de Bavariabrug voor het fietsverkeer tekort schoot. Ook de Dorpsraad Lieshout heeft deze problematiek verschillende malen aangekaart bij de gemeente. Het antwoord van wethouder Biemans op de voorlichtingsavond was teleurstellend. In plaats van aan te bieden om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken en bij de provincie aan de deur te kloppen, kwam hij steeds met de dooddoener dat de gemeente hier niet over ging en dat het een provinciale aangelegenheid was.

In het ED van afgelopen zaterdag doet hij dit weer opnieuw. Zo zegt hij: “ Het heeft al een keer of vier op de agenda gestaan, maar de provincie kijkt naar ongevallencijfers. En ongelukken zijn er nog nooit gebeurd. ” Terwijl zo ongeveer iedereen in dit land het er wel over eens is dat het beter is preventief te handelen, legt de Laarbeekse wethouder hier zonder protest bij neer. Eerst moet het kalf verdronken zijn, voor hij de put wil dempen.

Gelukkig legt de Dorpsraad zich hierbij niet zo gemakkelijk neer. Zij heeft voor de knelpunten bij het Bavaria -en de Eindhovense brug en in de Deensehoek het advies van de Fietsersbond Zuidoost Brabant en de VVN gevragd. De VVN  is helder en duidelijk: de Dorpsraad heeft op alle punten gelijk. In het rapport doet de VVN doet enkele heel concrete wijzigingsvoorstellen. Voor het rapport  en de voorstellen KLIK HIER .

Mijn angst wordt dus bevestigd: Lieshout is bepaald niet fietsveilig. Er is dus werk aan de winkel.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185