maandag 12 september 2011


Samenwerking met Gemert in discussie ?



In de presidiumvergadering van afgelopen dinsdag kwam vanuit het college prompt verloren de mededeling dat het college een besloten overleg wilde met de raad over de samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel. Vorige week is er al een besloten overleg geweest over deze samenwerking. Niets wees er in deze bijeenkomst op dat er behoefte was een nader overleg.


Ik weet natuurlijk niet waarom het college nu ineens een overleg wil over de samenwerking met Gemert-Bakel. Dat er een overleg met de raad komt, juich ik overigens van harte toe. De samenwerking met Gemert-Bakel voltrekt zich voor de raad op dit moment in een soort schemergebied. Haast sluipender wijze wordt deze samenwerking verder uitgebreid zonder dat er een discussie in de raad over is gevoerd. Het begint een soort autonoom proces te worden van het management.


Het wordt daarom inderdaad tijd dat we eens duidelijk afspreken wat we met deze samenwerking beogen ( opheffen van eenpersoonsplekken, ambtelijke samenvoeging, fusie ?) een hoever we hiermee willen gaan. Ook een evaluatiemoment zou moeten worden ingebouwd. Om dit eens goed met elkaar door te spreken is een raadsbijeenkomst die aan dit onderwerp gewijd is, meer dan zinvol. Staan de neuzen nog allemaal in dezelfde richting? Er zijn momenten waarop ik hieraan twijfel!


Samenwerking is heel ingrijpend. De grenzen tussen uitvoering en beleid zijn heel vaag. Complicerende factor is dat men in Gemert –Bakel  een vernieuwingstraject ingaat. In ieder geval ambtelijk en hopelijk ook bestuurlijk. Het ambtelijke vernieuwingstraject betekent dat ook Laarbeekse ambtenaren hiermee in aanraking komen. Gemeenschappelijke teams die in Laarbeek gehuisvest zijn vallen hier mogelijk buiten.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185