woensdag 28 september 2011


Noodzaak tot schaalvergroting


Het wordt weer interessant in bestuurlijk Brabant. Een hele tijd zijn er nauwelijks items geweest die tot de verbeelding spraken. Van bezuinigen word je nu ook niet erg vrolijk, zeker als de noodzaak algemeen erkend wordt. Maar deze situatie gaat snel veranderen. De afgelopen week zijn twee thema’’s actueel geworden die ongetwijfeld de gemoederen danig gaan bezig houden. Ik doel hierbij op de discussie over megastalen en de versterking van het bestuur in Brabant.

Gisteren heb ik al wat reacties op de aankondiging van de Commissaris van de Koningin weer gegeven. Ondertussen zijn er een paar nieuwe verschenen. De meest interessante blijft het redactionele commentaar van in het ED van zaterdag 24 september j.l. Hierin slaat het ED m.i. de spijker precies op de kop. De titel  “ Noodzaak schaalvergroting ”alleen al is een signaal. Het ED constateert dat de provincie niet wil of kan volstaan met alles bij het oude te laten. Het gestelde doel maakt dit duidelijk. Gemeenten krijgen steeds meer taken op hun bordje.

Volgens het ED is het antwoord:
“ Het antwoord op die ontwikkeling is vooral krachtenbundeling. Zo ontstaan samenwerkingsverbanden waarmee gemeenten een deel van de regie uit handen geven en gemeenteraden een deel van de democratische controle. Die samenwerking bewijst in feite de noodzaak tot schaalvergroting ”

Herindeling is in de ogen van het ED het logische vervolg. Hierbij is het goed te bedenken dat de meeste mensen in Brabant nu al wonen al in gemeenten die door fusies en annexaties zijn ontstaan.
Met de conclusie van het ED kan ik meegaan. Herindeling is een logische consequenties van de decentralisatie van rijkstaken naar de gemeenten. Andere landen, Duitsland, Denemarken en Engeland, zijn ons hierin voorgegaan. Bestuurlijk lopen wij ontegenzeggelijk achter. In een geglobaliseerde wereld valt er ook niet aan te ontkomen. Maar herindeling betekent ook emotie. Burgers wille ook hun eigen kleinschalige leefomgeving behouden. Dit is niet alleen nostalgie.

Betekent dit dat ik blij zou zijn met een nieuwe gemeentelijke indeling? Allerminst. Zeker niet op korte termijn. Mijn hoop is altijd geweest – en nog steeds - dat Laarbeek de tijd zou krijgen om zich tenminste een generatie lang te ontwikkelen. Daarmee verbeteren wij in een mogelijk herindelingsproces onze uitgangspositie.
Of deze tijd ons gegund is? Wie zal het zeggen!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185