woensdag 14 september 2011


ID-kaart

 

 


Verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam en Rotterdam, gaan de kosten terugbetalen aan inwoners die de afgelopen weken een identiteitskaart hebben aangeschaft.
Normaal gesproken zouden burgers terugbetaling van de kosten via een bezwaarschrift moeten aanvragen. ,,Wij willen de Capellenaren die moeite besparen, omdat ze hier gewoon recht op hebben'', aldus burgemeester Frank Koen in een verklaring die door Binnenlands Bestuur werd aangehaald.
De aanleiding is de uitspraak van de Hoge Raad, die vrijdag bepaalde dat gemeenten geen leges mogen heffen voor ID-kaarten. De gemeente Rotterdam is ook van plan automatisch en dus zonder bezwaarschrift tot restitutie over te gaan, maar wil eerst duidelijkheid krijgen over een datum vanaf welke de terugbetaling zou moeten plaatsvinden. Volgens een woordvoerster is hierover overleg gaande, waarbij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vier grote steden zijn betrokken.
De gemeente Amsterdam gaat naar schatting aan 50.000 inwoners de leges voor identiteitskaarten terugbetalen. Het betreft de Amsterdammers die sinds 26 augustus vorig jaar een identiteitskaart hebben aangeschaft, maakte een woordvoerster van de gemeente maandag bekend.Amsterdammers die voor teruggave van de leges in aanmerking komen, krijgen zelf bericht van de gemeente. Ze krijgen ongeveer 43 euro terug, afhankelijk van de exacte aankoopdatum. Jongeren die de kaart voor een gereduceerd tarief hebben aangeschaft, krijgen 8,95 euro terug. Het is niet bekend hoeveel jongeren zich onder de 50.000 Amsterdammers bevinden.

De gemeente Maastricht kon dinsdag de massale aanvraag van gratis ID-kaarten niet meer aan en moest noodgedwongen mensen naar huis sturen.

En wat doet Laarbeek? Een vraag waar snel antwoord op zou moeten komen. Zolang hier geen antwoord op is, doen  Laarbeekers die tussen nu en 6 weken geleden  een identiteitskaart aangeschaft hebben, er verstandig aan een bezwaarschrift  bij de gemeente in te dienen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

P.S.
Ondertussen heeft de gemeente haar lijn bepaald. Op de website staat:


Geen kosten identiteitskaart

 
LAARBEEK - Naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad op 9 september 2011 mogen gemeenten vanaf deze datum niet langer leges in rekening brengen voor identiteitskaarten. De identiteitskaarten zijn dan ook gratis voor personen vanaf 14 jaar en ouder.
 
Aanvragers krijgen geld terug Iedereen van 14 jaar en ouder die in de zes weken voor 9 september 2011 (dus vanaf 29 juli 2011) een identiteitskaart hebben aangevraagd en betaald, worden door de gemeente benaderd en krijgen het betaalde bedrag teruggestort. Ze hoeven daarvoor zelf geen actie te ondernemen. Ook indien u voor 29 juli 2011 een identiteitskaart heeft aangevraagd en daarbij ook een bezwaarschrift heeft ingediend, krijgt u op termijn de leges teruggestort. Heeft u voor 29 juli geen bezwaarschrift ingediend, dan is restitutie van de leges niet mogelijk. 
Alleen voor personen vanaf 14 jaar Alleen personen vanaf 14 jaar hoeven niets te betalen voor de identiteitskaart. Voor personen onder de 14 jaar is de kaart niet gratis, omdat zij nog geen identificatieplicht hebben. Zij betalen € 9,-. Aangezien nog niet duidelijk is of er later voor deze groep ook nog wijzigingen komen, is het al wel mogelijk om bezwaar te maken. Daar wordt u bij de aanvraag van een identiteitskaart over geïnformeerd. 
Indien u een identiteitskaart wilt aanvragen, maakt u bij voorkeur een afspraak via www.laarbeek.nl. U kunt ook bellen naar 0492 469 700. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken, team Burgerzaken, telefoon 0492 469 700.