dinsdag 6 september 2011

                            Commissie RO

De spraakwaterval van Zeeland domineerde de vergadering van de commissie RO vorige week woensdag. Van half acht tot tien uur was wethouder van Zeeland nagenoeg driekwart van de tijd aan het woord. Veel te veel van het goede natuurlijk. De commissie zat erbij en hoorde het aan.

De agenda die voorlag bevatte eigenlijk maar drie onderwerpen naast de gebruikelijk rimbam. Alle drie agendapunten bleken grote lacunes te vertonen. Van Zeeland had er staande de vergadering absoluut geen moeite mee om zijn voorstellen ingrijpend te wijzigen.

Gaandeweg de commissievergadering begon ik me af te vragen of er wel goed over de voorstellen nagedacht was en of deze voorstellen wel in deze vorm naar de commissie hadden mogen gaan. De wethouder en de organisatie gaan op dit punt zeker niet vrij uit en dienen de hand dan ook in eigen boezem te steken. Er valt op dit punt nog veel te verbeteren. Alle discussie over zelfsturende organisaties komt hiermee toch wel een beetje in een ander daglicht te staan.



Eigenlijk was het een heel technisch punt: het voorstel om categorieën aan te wijzen waarin een verklaring van geen bezwaar meer vereist is. Voor de snelheid van handelen is dit natuurlijk belangrijk .De commissie had zware bedenkingen tegen de bepaling in de categorieënlijst dat het voorstel het mogelijk maakte dat het college met maximaal 10 woningen van het bestemmingsplan mag afwijken. De commissie vond dit aantal te hoog.

Zonder heel veel verzet amendeerde wethouder van Zeeland zelf zijn eigen voorstel: het aantal woningen van 10 werd verlaagd naar 2, de bruto vloeroppervlakte van 3000 naar 1000! Dit maak je niet elke vergadering mee!

Het meest spraakmakende agendapunt was een ingekomen stuk over de kanaalvisie. Ik kom hier morgen op dit punt terug.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185