zondag 4 september 2011


                          Ook nog andere wegen





Laarbeek heeft een groot aantal verkeersituaties waar dringend iets aangedaan moet worden. Door de discussie over de Ruit hebben deze de laatste tijd mogelijk wat te weinig aandacht gekregen. Het college heeft dit zich kennelijk ook gerealiseerd en heeft de knelpunten op een rij gezet. In een brief van 7 febr. 2011 heeft ze deze onder de aandacht van Gedeputeerde Staten gebracht. Onlang s is het antwoord van GS binnen gelopen. Het is ronduit teleurstellend.

Nagenoeg alle knelpunten die Laarbeek onder de aandacht van de provincie brengt, worden door de provincie weg ontkend, van tafel geveegd of gebagatelliseerd. Het meest opmerkelijke in de brief is dat de provincie op voorhand nog geen medewerking wil verlenen aan de downgrading van de Lieshoutseweg van randweg naar dorpsas. De provincie wil dit koppelen aan de planvorming over de Noodoostcorridor; Laarbeek wil dit al eerder doen in verband met de ontwikkeling van uitbreidingsplan De Beekse Akkers. Door de voorspoedige ontwikkeling van dit plan zullen vanuit deze week in de toekomst steeds meer mensen de Lieshouteweg oversteken, waar nu nog met hoge snelheid wordt gereden.

Ook de andere knelpunten vinden weinig weerklank bij de provincie. Het kruispunt Deensehoek kan hooguit in het najaar opnieuw bekeken worden; er is geen provinciale inspanning te verwachten rond de Beekse brug; de rotonde in Beek kan pas meegenomen worden met de Noordoostcorridor. Alleen de verplaatsing van de bushalte Het Laar kan op enige medewerking rekenen. Al met al is het uiterst teleurstellend. In een antwoordbrief van 17 augustus dringt Laarbeek aan op herziening van het provinciale standpunt ten aanzien van de Lieshoutseweg.

Ik heb niet de illusie dat de Laarbeekse brief grote indruk zal maken op het provinciehuis. Zoiets moet je in een direct gesprek proberen te regelen, niet in een brief! Zeker in een situatie zoals bij de Lieshoutseweg waarin zowel de provincie als Laarbeek gelijk hebben.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185