dinsdag 28 maart 2017


Woonvisie 2


“ Dit is toch geen woonvisie” was het eerste wat door mijn gedachten schoot na lezing van de woonvisie 2017-2021. Geen visie, maar een opsomming van ongelijkwaardige feiten en feitjes. Waar wij visie verwachtten, zagen we alleen maar beschrijvingen. De algemene visie achter de feiten ontbrak. Eigenlijk is de woonvisie weinig meer dan een prestatieafspraak met Wocom. Wat uiteindelijk de uitkomst van de woonvisie moet worden –de prestatieafspraak met Wocom  - is de inhoud van de woonvisie. De gemeente is niet alleen te laat met deze woonvisie, ze heeft er bovendien weinig van  gebakken. Jammer. Een gemiste kans dus.

De structuur in de nota is ver te zoeken. De nota hangt als los zand aan elkaar en brengt nauwelijks nieuws. Duidelijk is dat de echte visie op het toekomstige wonen nog lang niet uitgekristalliseerd is. De nota stijgt niet uit boven een beschrijving van de huidige stand van zaken. De toekomst wordt meer als een bedreiging gezien dan als een kans. De regisserende hand wordt nergens zichtbaar, zo ze al aanwezig is. Triest dus.

Wat me nog meer verbaast is de onduidelijkheid die de woonvisie schept. In de B en W-besluiten lees ik:

“De vorige woonvisie had een looptijd voor de periode 2011 – 2016 en is per 1 januari 2017 komen te vervallen. Om met woningcorporatie WoCom de komende jaren prestatieafspraken te kunnen blijven maken, is het noodzakelijk te beschikken over een actuele Woonvisie. Een document waarbij we als gemeente op hoofdlijnen aangeven welke volkshuisvestelijke ontwikkelingen de komende jaren wenselijk zijn en waarop WoCom dan voor het deel van de sociale woningbouw concrete voorstellen kan doen.   ” 

Is dit niet de wereld op zijn kop? Normaal is toch dat de gemeente in de woonvisie haar beleid voor de komende jaren vastlegt en daarna op basis van deze woonvisie afspraken maakt met de woningbouwcorporatie voor wat de sociale woningbouw betreft. Het heeft er zelfs alle schijn van dat Wocom meegeschreven heeft aan deze nota. Hoe moet ik anders de zin in het B en W-besluit interpreteren: “Alle partijen kunnen met het voorliggend concept instemmen.”