zondag 26 maart 2017


Burgerparticipatie


De komende maanden komt het erop aan in Laarbeek. Er staan een aantal belangrijke projecten op stapel. Belangrijk is vooral dat de gemeente in deze projecten een prominente rol voor de burgers heeft weggelegd. In alle gevallen hangt slagen of mislukken af van de wijze waarop de burgers bij het proces betrokken gaan worden of beter gezegd of de burgers deze rol ook inderdaad gaan oppakken. Ik heb er vertrouwen in.

Niet voor niets wordt overal ingezet op een grotere rol van de burgers in het besluitvormingsproces. Alle voorstellen voor verbetering van de democratische structuur gaan steevast uit van een grotere betrokkenheid van de burgers. Prima dus dat de Rekenkamercommissie gaat onderzoeken in hoeverre de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek hierin geslaagd zijn .

Burgemeester Frank van der Meijden gaat persoonlijk het project Veerkrachtig  Bestuur trekken. Eerlijk gezegd zie ik hem liever als aanjager in dit proces dan als achtervolger van illegale bewoners van het pand waar voorheen Dierenthuis gevestigd was. Dit past niet bij een burgemeester van Laarbeek omdat hij hiermee het aanzien van het ambt op een onverantwoorde wijze in de waagschaal stelt.

In de MooiLaarbeekKrant heeft burgemeester van der Meijden al aangegeven hoe hij Veerkrachtig Bestuur wil aansturen. In een Raadsinformatiebrief zet het college uiteen hoe Laarbeek dit gaat aanpakken. Op 1 juli 2017 moet de reactie van Laarbeek bij de provincie ingeleverd zijn. De provincie staat hierop. Laarbeek heeft voor dit project adviesbureau Necker van Naem ingeschakeld.

Jammer is dat de burgemeester niet de uitkomst van de discussie afwacht. In het artikel in de MooiLaarbeekKrant  geeft hij op voorhand zelf al een zekere invulling. Op basis van de uitkomst van een enquête van TipMooiLaarbeek en een uitspraak van de 60 contactpersonen is het uitgangspunt dat Laarbeek een zelfstandige gemeente moet blijven: Laarbeek moet een toekomstbestendige gemeente zijn. Dat beperkt de discussie al op voorhand.

Naast deze discussie is ook al de duurzaamheidsdiscussie opgestart. In alle vier de kernen van Laarbeek organiseert de gemeente bijeenkomsten over dit onderwerp. Inwoners worden opgeroepen ideeën voor duurzame projecten te ontwikkelen. In een echte battle zullen de beste oplossingen de competitie winnen. Ook hier dus weer een opzet waarin de burgers om inbreng wordt gevraagd. Het slagen of falen van dit programma hangt hiervan af.

KplusV1 ondersteunt de gemeente. In een van oorsprong Japans programma –Dragons Den krijgen beginnende ondernemers de mogelijkheid hun idee te pitchen. De eerste Dragons Den zal op 21 juni in het Dorpshuis van Lieshout plaatsvinden. De inschrijving is geopend.

Het zijn allemaal mooie initiatieven naast reeds lopende projecten zoals b.v de competitie over de groenste Europese gemeente. Ze zetten Laarbeek op de kaart, maar – belangrijker- de gemeente probeert op deze manier de burgers direct te betrekken bij de besluitvorming.
Laten we de burgers niet teleurstellen. Het college heeft in ieder geval de tijdgeest verstaan. En dat valt te prijzen.