woensdag 15 maart 2017


De  uitslag                          






Ik schrijf dit stukje rond acht uur. De stembureaus zijn nog open. Uitslagen zijn er nog niet. De eerste exit polls komen zo dadelijk. Over de uitslag is nog niets te zeggen. Alleen is wel duidelijk dat de opkomst stukken hoger is dan de vorige keer. Ik kijk vandaag even terug op de verkiezingscampagne. Ik doe dit aan de hand van een artikel in de Volkskrant van vandaag.










Voor D66, CDA en SP liggen lachen en huilen dicht bij elkaar. CDA-leider Buma kroop in de kiezersgunst wekenlang gestaag omhoog met zijn consequente boodschap van fatsoen en rentmeesterschap. Toch dreigt het voormalige machtsbastion alsnog de op één na slechtste uitslag allertijden te boeken. En als het niet lukt de VVD te passeren, zal de teleurstelling overheersen.

D66 mag hopen op de derde overwinning op rij, na het dieptepunt van drie zetels in 2006. Maar ook daar geldt: Pechtold heeft premiersambities. Het kan wat dat betreft een ontnuchterende avond worden.

Dat geldt zeker voor de SP van Emile Roemer, die door de malaise bij de PvdA mocht rekenen op een stunt. Roemer voerde onvermoeibaar campagne, was scherp in de debatten en maakte geen enkele aanwijsbare fout. Behalve misschien vorig jaar al, toen de partij besloot volledig op de zorg in te zetten. In het debat over immigratie, integratie en de nationale identiteit - ook belangrijk voor de SP-achterban - bleef Roemer op de vlakte.

Donderdag begint bij de SP en op alle andere partijkantoren het grote evalueren. Ook bij de VVD, al zijn ze daar doorgaans bijzonder pragmatisch. Een historische afstraffing voor zijn tweede kabinet? Een verlies van misschien wel 15 liberale Kamerzetels? Mark Rutte zal er lachend overheen stappen als hij ondanks alles voor de derde keer op rij de grootste partij wordt en de wereld overgaat als de man die het opkomende populisme keerde. 

En nu maar hopen dat Wilders toch maar niet de grootste wordt. In de loop van de late avond en de nacht zal dit duidelijk worden.




Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185