dinsdag 7 maart 2017


Financiële afronding voorzieningenclusters


Tijdens de raadvergadering van 16 maart komt de financiële afronding van de voorzieningenclusters Laarbeek aan de orde. Voor de tweede maal overigens. Op 8 september 2016 is al het raadsvoorstel behandeld over de financiële afwikkeling van de voorzieningenclusters Laarbeek. Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel kon niet op alle vragen van raadsleden de gewenste duidelijkheid worden verschaft. Het raadsvoorstel is toch vastgesteld. De raad heeft toen een commissie ingesteld die nader onderzoek moest doen naar de financiële verantwoording van de voorzieningenclusters.

Dit alles heeft geresulteerd in een nieuw voorstel. Het college stelt voor het oude raadsbesluit van september in te trekken en een nieuw voorstel te nemen. Het college heeft inmiddels ook besloten om alle verstrekte informatie via beantwoordingen dan wel raadsinformatiebrieven over dit onderwerp in te trekken. Hierdoor kan volgens het college met eenduidige informatie, die in dit nieuwe raadsvoorstel is opgenomen, daadwerkelijk de uitgavenkant van de voorzieningenclusters worden afgesloten. De inkomsten als zijnde dekking van de voorzieningenclusters zijn nog niet volledig gerealiseerd.

Het is en blijft een vreemde procedure. Eerst een financiële verantwoording goedkeuren en vervolgens enkele maanden later deze weer in te trekken en vervangen door een nieuwe financiële verantwoording. Het roept twijfels op over de vraag of dit project – een megaklus voor Laarbeek – niet te groot was voor een gemeente met de omvang van Laarbeek. De politiek moet dit zich dit aanrekenen. De aanpak van de scholenproblematiek is jaren op de lange baan geschoven. Met als gevolg dat alles uiteindelijk tegelijkertijd kwam. Laarbeek heeft hiervoor een all in-begroting gemaakt die i eerste instantie veel te ruim opgesteld was. Met opzet vermoed ik. Begrotingsoverschrijdingen waren daardoor minder waarschijnlijk. Geen wonder dat Laarbeek ruimschoots binnen de bijgestelde begrotingen is gebleven.

Natuurlijk al met al blijft de realisering van de voorzieningenclusters een prestatie van jewelste, waar we alleen maar trots op kunnen zijn!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185