woensdag 8 maart 2017


Hervorming van onze democratie



Heel veel partijen nemen deel aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart a.s. Meer dan ooit. In totaal staan er 26 op het stembiljet. Geen blijk van bescheidenheid! Iets meer terughoudendheid zou de partijen sieren. Natuurlijk het is een democratisch recht van een ieder om aan de verkiezingen deel te nemen. Aan dit recht mag geen afbreuk gedaan worden. Het is een democratisch grondrecht.

Waarom zoveel partijen in Nederland? In de ons omringende landen is het beeld totaal anders. Kijk mar eens naar Duitsland, Frankrijk, Engeland of de Verenigde Staten van Amerika. Daar gaat het slechts enkele partijen. In Nederland is dit totaal anders. Waarschijnlijk hangt dit samen met onze volksaard. Wij zijn zo individualistisch ingesteld dat wij ons moeilijk op een drie-, viertal partijen kunnen verenigen. Daarom ieder zijn eigen partij. Politiek zijn we niet verbonden, maar verdeeld.

Handig is dit niet als het gaat om een meerderheidskabinet te maken gaat. Hoe meer partijen voor het vormen van een kabinet nodig zijn, hoe lastiger het wordt. Om nog maar niet te praten over stabiliteit van een dergelijk kabinet. We gaan politiek een lastige tijd tegemoet.

Deze bezorgdheid leidt tot allerlei speculaties over noodzakelijke hervormingen van ons democratische systeem. Verschillende oplossingen worden gepropageerd zoals de rechtstreeks gekozen premier, een kiesdrempel, een referendumdemocratie. Of het inderdaad zal gaan werken, is zeer de vraag. Enige bescheidenheid en terughoudendheid bij het lanceren van nieuwe partijen zou best eens de voor de hand liggende oplossing kunnen zijn.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185