maandag 20 maart 2017


Veerkrachtig bestuur



Alle Peelgemeenten zijn druk bezig met het formuleren van een antwoord op vragen van Gedeputeerde Staten over de toekomst van het bestuur in Brabant. Het eerste antwoord vanuit de Peel van 12 juli 2016 was in de ogen van GS onder de maat. De gemeenten moeten hun huiswerk overdoen, beter gezegd beter doen. Deze exercitie moet 1 juli klaar zijn. Alle zes Peelgemeenten hebben hiervoor een tijdpad opgesteld.

In elke gemeente worden de uitkomsten voorgelegd aan de raad. De uitkomsten van dit proces in de verschillende gemeenten zullen langs elkaar worden gelegd; daarbij wordt bekeken naar de gemeenschappelijk deler in deze zes rapportages.

Zo ook in Laarbeek. Het college heeft verschillende adviesbureaus uitgenodigd om een procesvoorstel te doen. De keus van het college is gevallen op het bureau Necker van Naem. Samen met dit bureau moet er een antwoord komen op de  vraag: “Voor welke opgaven staan de gemeenschap en gemeente van Laarbeek en hoe kan de gemeente Laarbeek deze realiseren, lokaal en in de samenwerkingsverbanden waarin ze opereert, welke governancestructuur past hierbij?”

Om tot een eindoordeel te komen heeft het college een hele processtructuur opgetuigd, waarin het ambtenarenapparaat, deskundigen en de raad een duidelijke rol hebben. Ook het burgerpanel van de MooiLaarbeekKrant wordt hierbij betrokken.

Aan de voorbereiding en de inzet zal het deze keer niet liggen. De kernvraag is: wat willen we met Laarbeek? Veel zal afhangen van de beantwoording van de vraag of Laarbeek voldoende toekomstbestendig is. Dit is een lastig te beantwoorden vraag. Toch zal het moeten. Ik zie in den lande teveel gemeenten die eigenlijk tot de slotsom komen dat fuseren de beste optie zou zijn, maar die conclusie uiteindelijk niet durven te trekken en dus maar besluiten voort te modderen. En dus terugschrikken voor de realiteit.

Gaat Laarbeek wel onbevangen in de spiegel kijken?



Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185