woensdag 1 februari 2017

Twee opmerkelijke berichten


Het ED had gisteren een paar opmerkelijke berichten. Op de voorpagina berichtte de krant over een opmerkelijke uitspraak van de Bossche voorzieningenrechter Joyse Lie. Al in november oordeelde zij dat de burgemeester van Nuenen ten onrechte een woning had gesloten na de vondst van zes kilo hennep. De gemeente was tegen deze uitspraak in hoger beroep  gegaan, maar gisteren trok burgemeester Houben het hoger beroep in. Daarmee werd de uitspraak definitief.

In het vonnis had de rechter overwogen dat bij het toepassen van de Wet Damocles dat burgemeesters voordat zij tot sluiting overgaan eerst goed moeten overwegen of de sluiting wel redelijk is en in het licht van het vergrijp te verdedigen is. Burgemeesters kunnen  juist bij burgerwoningen eerst ook waarschuwen voordat er definitief tot sluiting wordt overgaan. Zomaar sluiten mag niet. Burgemeester Houben heeft kennelijk ook ingezien en daarom het hoger beroep ingetrokken.

Ook bij het kort geding over de sluiting vaneen boerderij in Lieshout kwam dit punt ook aan de orde. Vraag waar het allemaal om draaide was of de gemeente de situatie in dit geval van sluiting wel goed afgewogen heeft. De uitspraak komt binnen twee weken. Afwachten dus.

Het tweede opmerkelijke bericht had betrekking op wat het ED als “Run op kavels in Lieshout ” noemde. De bouwkavels in plan Nieuwenhof zijn zeer in trek. Voor 37 van de 40 kavels zijn opties uitgegeven.  Normaal ligt de optietermijn - de tijd die potentiĆ«le kopers hebben voor een definitieve beslissing - tussen de vier en zes maanden. Die tijd is nu in een groot aantal gevallen verstreken. Om die mensen de kans te geven toch tot een weloverwogen beslissing te komen, heeft het college van B en W besloten de termijn van de eerste groep optanten te verlengen tot 1 april 2017.De overige belangstellenden krijgen tien maanden de tijd vanaf het moment dat ze een optie nemen op een kavel. 

Een mooi bericht. Terecht dan ook dat wethouder Meulensteen verguld is met deze ontwikkeling. Nu nog even afwachten of de opties inderdaad ook in koop omgezet gaan worden.
  
Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185