zondag 12 februari 2017

Scholen

Het ED gaf vorige week een overzicht van de ontwikkeling van de leerlingenaantallen in de komende jaren. Uit het overzicht blijkt dat in het algemeen het leerlingenaantal van middelbare  scholen in het stedelijke gebied de komende jaren zullen groeien; de scholen in het landelijke gebied zullen minder leerlingen trekken.

Mijn belangstelling ging natuurlijk uit wat er over het Commanderijen College in Beek. En Donk werd geschreven. Letterlijk stond in het ED:

“ Tegenover de afname in Helmond staat opvallende groei van de Beek en Donkse vestiging van het Commanderij College. Die groei gaat tegen de trend in. Het gebouw is er berekend op 400 leerlingen, maar biedt over pakweg vijftien jaar onderdak aan 540 kinderen. Daardoor blijft de daling van het gehele Commanderij, inclusief de vestiging in Gemert, in 2026 beperkt tot 6 procent, aldus DUO. Opvallend is dat leerlingen uit Helmond naar Beek en Donk gaan. Maar het Commanderij is een van de uitzonderingen in de dorpen.”

Dit verklaart natuurlijk de groei van de afgelopen jaren.Het geeft tegelijkertijd ook aan , waar het grote risico voor deze school ligt.Als de trek van leerlingen verandert en Helmondse ( vooral Stiphoutse ) leerlingen weer naar Helmondse scholen gaat, kan het leerlingen aantal van het  Commanderij College meteen weer gaan afnemen. Dit is niet geheel ondenkbaar.