woensdag 22 februari 2017


Vrijwilligerswerk in Laarbeek


Vanuit de commissie Sociaal Domein was de vraag gesteld naar de stand van zaken  met betrekking tot het vrijwilligers in Laarbeek. Susan de Koning, dorpsondersteuner van Vierbinden voor Lieshout en tevens coördinator vrijwilligerswerk  Laarbeek verzorgde voor de commissie een presentatie over dit onderwerp. In een interessante presentatie belichtte zij verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk. Helder schetste zij een goed beeld van de situatie van het vrijwilligerswerk in Laarbeek. Haar verhaal was stevig onderbouwd en daardoor zeer verhelderend.

Een paar constateringen vielen op. Allereerst onderschreef zij het idee dat er een tekort aan vrijwilligers is, maar dat is niet een verschijnsel van deze tijd. In elk tijdsgewricht komen we deze klacht tegen. Ook onderstreepte zij dat in haar cijfermateriaal geen bewijs te vinden is voor de stelling dat de Laarbeekse vrijwilligers onder druk staan. Wel van besturen die onder druk staan. Hieraan is wel iets te doen. Zij gaf een voorbeeld hoe een voorzittersrol binnen een bestuur toch opgelost kon worden door het voorzitterschap op te delen. Heel interessant was ook het verhaal over de opzet van de vrijwilligersacademie.

De commissie was onder de indruk van het verhaal. “ Zo word je trots op Laarbeek ” merkte een van de commissieleden op. Het is ongetwijfeld waar dat er heel veel vrijwilligerswerk wordt verricht. Het aanbod kreeg in de presentatie  veel aandacht; de vraag naar vrijwilligers werd bleef m.i. daardoor iets te veel op de achtergrond. Daardoor ontstond een zekere onevenwichtigheid.

Een succesverhaal, ja zeker vanuit Vierbinden. Maar wel een  verhaal dat haaks staat op het algemene, landelijke beeld. Afgelopen zaterdag had het ED een groot verhaal over het tekort aan vrijwilligers bij sportclubs. Dit naar aanleiding van een noodkreet van de Stichting Waarborgfonds Sport. Ook stond de pers vol met berichten over de lootjesverkoop van VV Bladella uit Bladel. In de presentatie voor de commissie kwam dit aspect nauwelijks terug.

Misschien een reden om voorzichtig blij te zijn!

Ondanks alle grote zorgen die er terecht zijn moeten wij niet vergeten dat er in Nederland heel veel vrijwilligerswerk gedaan wordt. Het SCP concludeerde al in 2009 dat van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder verricht ruim een kwart min of meer regelmatig vrijwilligerswerk. Er is wel een verschuiving merkbaar: vrijwilligerswerk wordt meer en meer gedaan door 50 plussers. Dit is natuurlijk een risico. Het is niet zo vreemd dat het CDA pleit voor een maatschappelijke dienstplicht. Het zou een begin van een oplossing kunnen zijn.

Heeft de gemeente op dit terrein een taak? Ik aarzel. Natuurlijk kan en moet de gemeente faciliterend optreden, maar het initiatief zal toch voornamelijk van de verenigingen zelf moeten komen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185